Seteaza descrescator

Seteaza descrescator

Vinarsul este mai mult decat denumirea romaneasca pentru brandy. Este obtinut prin distilarea vinurilor si are o traditie foarte mare in Romania. Exista vinars cu indicatie geografica, spre exemplu, Vinarsul din Tarnave. Acest lucru confirma cumva traditia bauturilor.

Denumirea de vinars a fost folosita prima data in Transilvania. Din acest motiv putem spune ca regiunea este tatal vinarsului. Se intalneste si denumirea de jinars in unele localitati din Maramures. Un alt motiv ar putea fi acela ca Transilvania este poate cea mai renumita regiune pentru vinurile albe, mult mai indicate pentru producerea vinarsului de calitate decat cele rosii.

Vinarsurile traditionale au calitate premium si se tin la maturat cel putin cinci ani in butoaie de stejar. Exista si vinarsuri care au o perioada de maturare mai mica, intre trei si cinci ani. Ele sunt la fel de apreciate. Pe sticle se pot mentiona anii de maturare.

La SAVEO gasesti vinars online si o gama variata: Vinars Jidvei, Brancoveanu Vinars, Vinars Miorita, Vinars Romanesc, Vinars Jad, Coniac Romanesc, Vinars Zetea.
Pentru producerea lor ar trebui sa se foloseasca vinuri cu o concentratie alcoolica mica, sub 10%.

Varietatea vinarsurilor ia nastere ca urmare a perioadei de maturare dar si prin combinarea cat mai multor distilate.

Aroma difera in functie de strugurii folositi, de perioada de maturare si de retele producatorilor. Pot avea arome de fructe parfumate, arome fine de caramel, vanilie, ciocolata sau arome puternice de stejar.