Caffe Latte – Origine si reteta

caffe latte

Caffe Latte, Latte Macchiato, Cappuccino. Aproape toate aceste nume sunt cuvinte italiene. Cafeaua espresso a luat naștere în Italia și s-a răspândit treptat în toată lumea. Astăzi, o consumi zilnic, bucurându-te de prospețimea ei.

Povestea Caffe Latte-ului

Conform Oxford English Dictionary, termenul caffè e latte a fost folosit pentru prima dată în limba engleză în anul 1867 de William Dean Howells în eseul său „Italian Journeys”.cKenneth Davids susține că „… băuturile de acest fel pentru micul dejun există în Europa de generații, dar versiunea de cafea (comercială) a acestei băuturi este o invenție americană”. Termenul francez café au lait a fost folosit în cafenelele din mai multe țări din vestul Europei continentale începând cu 1900, în timp ce francezii înșiși au început să folosească termenul de caffe crème pentru cafea cu lapte sau smântână.

Câte calorii are Caffe Latte-ul ?

Valorile nutrționale pe care le înâlnești la acest tip de cafea (100ml) sunt următoarele:

 • 54 kcal
 • 3g Proteine
 • 5.4 Carbohidrați

Rețetă Caffe Latte

 • 1 lingură espresso negru măcinat sau cafea franceză prăjită
 • jumătate de lingură apă
 • 3 linguri de lapte 

Cum se prepară Caffe Latte ?

 1. Se prepară cafeaua (verifică lista noastră mai jos pentru a-ți alege cafeaua pefectă), după care se adaugă apa peste aceasta.

[magento category=”4″ name=”%cafea%”  limit=8 suffix=”Lei”]

 1. Laptele se toarnă într-o cană de metal pentru a putea crea spuma. Trebuie să ai mare grijă când prepari această spumă. Cu siguranță nu îți va ieși din prima, dar pe parcurs vei învăța să o faci perfect și să te bucuri de preparat în liniște.

Lucruri interesante despre Caffe Latte

 1. Termenul folosit în limba engleză este o formă scurtată a italianului caffè latte, caffelatte sau caffellatte, care înseamnă „cafea cu lapte”.
 2. Cafeaua și laptele au făcut parte din bucătăria europeană încă din secolul al XVII-lea.
 3. Băutura este similară cu un cappuccino, diferența fiind că un cappuccino constă din espresso și lapte fiert cu un strat de spumă de lapte.
 4. 7 octombrie este Ziua Națională a Latte-ului.
 5. 3 decembrie este Ziua Națională a Pepperment Latte.
 6. În anii 1600, un grup de femei engleze, frustrate de lipsa de virilitate a bărbaților lor, susțineau următorul lucru: „cafeaua îi făcea pe bărbați la fel de neroditori ca deșerturile”.
 7. Deși lapte și cafeaua au fost consumate împreună în Europa de secole, legenda spune că David Schomer a început nebunia de artă cu lapte din SUA la mijlocul anilor 1980.
 8. În Asia și America de Nord, acestea sunt adesea combinate cu ceaiuri asiatice. Magazinele de cafea și ceai oferă versiuni latte fierbinți sau înghețate cu chai, matcha și Royal. În Africa de Sud, un latte roșu este preparat cu ceai rooibos.

Care este diferența dintre un latte și un cappuccino?
Un latte și un cappuccino sunt făcute cu exact același raport de cafea și lapte. Singura diferență constă în textura laptelui. În timp ce un latte are o senzație mătăsoasă iar espresso-ul și laptele sunt complet amestecate, un cappuccino este mai aerisit. Dimensiunea bulelor este mai mare și, prin urmare, mai ușoară – de aceea un cappuccino are straturi distincte de spumă, lapte și espresso. Potrivit lui Torres, „zahărul se ridică la vârf împreună cu bulele de lapte, făcând un cappuccino mai dulce”.

Distribuie pe:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Descopera

Articole asemanatoare

Cele mai bune vinuri romanesti

Poate că România nu este prima țară care-ți vine în minte atunci când te gândești la vin. Cu toate acestea, România are o istorie a