Diferenta dintre sampanie si vin spumant

Long story short, toată șampania este vin spumant, dar nu toate vinurile spumante sunt șampanie. Așadar, astăzi îți voi prezenta diferenta dintre sampanie si vin spumant, tot ce trebuie să știi despre aceste două băuturi foarte cunoscute în lume.

Vin spumant

Vinurile spumante (spre deosebire de vinurile normale) sunt saturate cu molecule de dioxid de carbon gazos, ceea ce le face spumante sau cu bule. Sunt fabricate în toată lumea folosind o varietate de struguri și metode de producție. Unele tipuri bine cunoscute includ Prosecco din Italia, Cava din Spania și vinurile spumante din California. Fiecare țară găzduiește o versiune proprie a sa, conform rețetei pe care o dețin.

[magento category=”113″ name=”%vin%”  limit=8 suffix=”Lei”]

Șampania

Șampania poartă numele regiunii în care este cultivat, fermentat și îmbuteliat: Champagne, Franța. Este amplasată în colțul de nord-est al țării, lângă Paris și sunt singurele etichete cărora li se permite în mod legal să poarte numele „Șampanie”.Este  îmbuteliată la mai puțin de 100 de mile de această regiune (conform legislației europene). În afara regiunii Champagne, vinul spumant francez este cunoscut sub numele de Crémant.

Vinificația spumantă din Champagne datează din anii 1700. Astăzi, podgoriile se întind pe 84.000 de acri pe dealurile și câmpiile din cele cinci regiuni principale de creștere: Montagne de Reims, Vallée de la Marne, Côte des Blancs, Côte de Sézanne și Aube.

[magento category=”112″ name=”%sampanie%”  limit=8 suffix=”Lei”]

Care este diferenta dintre sampanie si vin spumant

Un vin spumant tipic este făcut dintr-un amestec de trei struguri: chardonnay, pinot noir și pinot meunier. Dacă vezi un vin spumant de șampanie numit „blanc de blancs”, este făcut exclusiv din chardonnay. Dacă vezi un vin spumant de șampanie numit „blanc de noirs”, este făcut exclusiv din pinot noir. Prosecco este vinul spumant italian. Este fabricat din struguri prosecco sau glera. Cava este un vin spumant spaniol destul de cunoscut. De obicei, este fabricat dintr-un amestec de struguri macabeu, parellada și xarello.

Șampanie VS Vin spumant – Preț

Cele mai scumpe șampanii pot costa mii de euro, în timp ce vinul spumant este adesea mult mai accesibil. Totul se rezumă la calitatea strugurilor, precum și la metodele utilizate folosite pentru a produce vinul spumant. În timp ce majoritatea vinurilor spumante pun în aplicare metoda tradițională, alții reduc costurile, cresc viteza de introducere a produselor pe piață și cresc numărul producției prin crearea de vin la cisternă. Atunci când alegi un vin spumant sau o șampanie, este important să știi ce îți dorești de la băutura respectivă. O șampanie sau un vin spumant de calitate superioară ar fi o alegere excelentă. Dacă bugetul tău este ceva mai mic sau vinul spumant va fi amestecat cu alte băuturi, un spumant mai puțin costisitor și de calitate inferioară este perfect.

Așadar, nu lăsa bulele să te păcălească. Deși vinul spumant și șampania au ambele o efervescență răcoritoare și o „marcă” similară atunci când le bei, există câteva motive principale pentru care cele două etichete afișează nume diferite. Sper că te-am ajutat să decodifici diferențele dintre aceste două băuturi cu bule. De asemenea, data viitoare vei mai informat când hotărăști să achiziționezi băutura.

Distribuie pe:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Descopera

Articole asemanatoare

Cele mai bune vinuri romanesti

Poate că România nu este prima țară care-ți vine în minte atunci când te gândești la vin. Cu toate acestea, România are o istorie a