Ghid evaluare vin si tehnici de degustare a vinului

Află cum să deguști vinul și să faci o evaluare vin, folosind 4 pași de bază. Următoarele sfaturi de degustare a vinului sunt practicate de somelieri. Chiar dacă această metodă este utilizată de profesioniști, este de fapt, destul de simplă de înțeles. Așa că, dacă vrei să devii un somelier adevărat, urmează acești pași și sfaturile de mai jos. Îți vor fi de folos!

Cum să degusti vinul – Pașii necesari pentru evaluare vin

  1. Privește-l atent

    Verifică culoarea, opacitatea și vâscozitatea. Nu ai nevoie de mai mult de 5 secunde la acest pas. O mulțime de indicii despre un vin sunt vizibile în aspectul său.

  2. Miroase-l bine
    Când începi să miroși vin, gândește-te de la mare la mic. Ce înseamnă asta? Gândește-te mai întâi, la categorii largi, adică citrice, livezi sau fructe tropicale. A deveni prea specific sau a căuta o anumită notă, poate duce la frustrare. În linii mari, poți împărți vinul în trei categorii principale:Aromele primare sunt derivate din struguri și includ fructe, ierburi și note florale.
    Aromele secundare provin din practicile de vinificație. Cele mai comune arome sunt derivate din drojdie și sunt cel mai ușor de observat în vinurile albe: coajă de brânză, coajă de nuci (migdale, arahide).
    Aromele terțiare provin din învechire, de obicei în sticlă sau, eventual, în stejar. Aceste arome sunt în mare parte sărate: nuci prăjite, condimente de copt, vanilie, frunze de toamnă, tutun vechi, sau chiar nucă de cocos.
  3. Degustă-l cu plăcere 
    Gustul este modul în care ne folosim limba pentru a observa vinul, dar, de asemenea, odată ce înghiți vinul, aromele se pot schimba pentru că le primești retro-nazal.Gust: Limbile noastre pot detecta sărat, acru, dulce sau amar. Unele soiuri sunt cunoscute pentru amărăciunea lor (adică Pinot Grigio) și se manifestă ca un fel de aromă ușoară, plăcută, de tip apă tonică. Unele vinuri de masă albe, conțin porțiuni mici de zaharuri, iar la acest lucru se adaugă și dulceața naturală. Totuși, nu poți mirosi dulceața, deoarece doar limba ta o poate detecta. În cele din urmă, foarte puține vinuri pot fi sărate, dar în unele cazuri, rareori există vinuri roșii si albe sărate.
    Textură: Limba ta poate „atinge” vinul și percepe textura acestuia. Textura vinului este legată de câțiva factori, dar o creștere a texturii se întâmplă aproape întotdeauna la un vin cu alcool mai ridicat. Etanolul conferă o textură vinului, deoarece îl percepem ca fiind „mai bogat” decât apa. De asemenea, putem detecta taninul cu limba noastră, care este acea senzație de uscare a hârtiei.
    Durata: Gustul vinului este, de asemenea, bazat pe timp, există un început, mijloc și un final.
  4. Gândește-te cum a fost vinul

    Gustul vinului a fost echilibrat sau dezechilibrat (adică prea acid, prea alcoolic, prea tanic)? Ti-a placut vinul? A fost acest vin unic sau de neuitat? Au existat caracteristici care să strălucească și să te impresioneze?

[magento category=”116″ name=”%alb%”  limit=8 suffix=”Lei”]

Sfaturi utile pentru degustare – Evaluare vin corectă

  • Trecerea testului de „mirosire a vinului” – Poate fi foarte dificil să treci dincolo de aroma vinului. Pentru acest lucru, trebuie să exersezi cât de des poți. Numai așa poți ajunge un profesionist adevărat.
  • Învață să amesteci vinul în pahar corect – Actul de a amesteca vinul, mărește de fapt numărul compușilor aromatici care sunt eliberați în aer.
  • Găsește mai multe arome când deguști – Încearcă să bei o gură mai mare de vin, urmată de câteva înghițituri mai mici, astfel încât să poți izola și alege arome. Concentrează-te pe o aromă la un moment dat. Gândește-te întotdeauna de la arome largi la unele mai specifice, adică de la „fructele negre” generale, la cele mai specifice, prune sau mure dulci.
  • Îmbunătățește-ți abilitățile de degustare mai repede – Compararea diferitelor vinuri în același cadru te va ajuta să îți îmbunătățeșți gustul mai repede și, de asemenea, face ca aromele de vin să fie mai evidente. 

[magento category=”117″ name=”%rosu%”  limit=8 suffix=”Lei”]

Așadar, urmează acești pași pentru a face o evaluare vin corectă.

Ce este taninul ?

De unde provine taninul strugurilor
Taninul este o caracteristică a vinului roșu și ne poate spune tipul de struguri, dacă vinul a fost învechit în stejar și cât timp ar putea fi învechit vinul. Percepi taninul doar când deguști vinul și numai la vinuri roșii. E

Taninul provine din 2 locuri: piei și semințele de struguri sau de la îmbătrânirea stejarului. Fiecare soi de struguri are un nivel inerent diferit de tanin, în funcție de caracterul său individual. De exemplu, Pinot Noir și Gamay au niveluri scăzute de tanin, în timp ce Nebbiolo și Cabernet au niveluri foarte ridicate.

Taninele de struguri – Taninul din coji și semințe de struguri este de obicei mai abraziv și poate avea un gust mai intens.
Tanin de stejar

Taninul de stejar – Va avea adesea un gust mai neted și rotund. 
Degustarea taninului de stejar versus taninul de struguri este extrem de dificilă. Nu îți face griji dacă nu îl obții imediat. 

Ce reprezintă alcoolul din vin ?

Alcoolul ne poate spune uneori intensitatea unui vin și maturitatea strugurilor care s-au folosit în obținerea vinului.

Nivelul de alcool poate adăuga textură vinului.
Alcoolul variază între 5% – 16%. Un vin de masă sub 11%  înseamnă de obicei un vin cu puțină dulceață naturală. Vinurile uscate cu 13,5% până la 16% vor fi toate destul de bogate și aromate intens. Vinurile fortifiate sau 17-21% alcool.
Nivelul de alcool este direct corelat cu dulceața strugurilor înainte de fermentarea vinului. Din acest motiv, vinurile cu alcool sub-11% vor avea adesea dulceață naturală. Zahărul din struguri nu a fost transformat în alcool.
Regiunile de creștere mai calde, produc struguri mai maturi, care au potențial de a produce vinuri cu alcool mai ridicate.

Principalele întrebări pe care trebuie să ți le adresezi sunt: Care a fost profilul general al vinului? Fructe proaspete cu un finisaj acid? Fructe dulci cu stejar și o textură largă și bogată?

Așadar, acum ai aflat cum să realizezi o evaluare vin corectă din toate punctele de vedere. Acest mic ghid de buzunar te va ajuta. Cu prima ocazie, îți poți impresiona prietenii. Nu uita însă, ca să ajungi un somelier extraordinar, ai nevoie de repetiție.

[magento category=”118″ name=”%rose%”  limit=8 suffix=”Lei”]

 

Distribuie pe:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Descopera

Articole asemanatoare

Cele mai bune vinuri romanesti

Poate că România nu este prima țară care-ți vine în minte atunci când te gândești la vin. Cu toate acestea, România are o istorie a