Caipirinha – Reteta si istorie

Caipirinha

Nu foarte multă lume a auzit de acest cocktail, caipirinha. Nu este foarte popular în România și nici foarte întâlnit în restaurantele din România. De aceea, te invit să afli mai multe despre această băutură.

Ce este Caipirinha ?

Un caipirinha este un cocktail tradițional brazilian care se face cu un amestec de tei, zahăr, gheață zdrobită și cachaca. Cachaca, pronunțată cachaza, este o băutură populară din trestie de zahăr braziliană, asemănătoare cu romul și coniacul.

Istoria Caipirinha

Fabricat pentru prima dată în anii 1500, cachaça este similar cu romul, dar are o aromă proprie. Majoritatea romurilor sunt distilate din melasă, un produs secundar al procesării trestiei de zahăr, în timp ce cachaça este distilată din sucul fermentat al trestiei de zahăr. Această diferență importantă dă un spirit distinct care se caracterizează prin aromele sale funky, ierboase, care diferențiază Caipirinha de alte cocktailuri dulci-acrișoare, cum ar fi Daiquiri.

Nu este clar exact când a apărut prima dată Caipirinha, dar mulți istorici cred că a fost servit la începutul secolului al XX-lea ca remediu pentru boli. Alții spun că a fost inventat în secolul al XIX-lea de fermierii brazilieni ca o modalitate de a prezenta trestia de zahăr locală. Indiferent de modul sau momentul în care s-a născut, băutorii au fost de acord cu aromele sale plăcute și efectele amețitoare de atunci.

Rețetă Caipirinha

  • Lime, tăiat felii
  • 2 lingurițe de zahăr
  • Cachaça
  • Felii de lime pentru decorul paharului

Cum se prepară Caipirinha ?

  1. Într-un pahar de whisky, amestecă lime-ul și zahărul.
  2. Umple paharul cu gheață, adăugp cachaça și amestecă scurt.
  3. Decorează-l cu felii de lime.

Variații ale Caipirinha cu diferite tipuri de alcool:

Caipiroska: folosește vodca în loc de cachaca.
Caipisake: realizat cu sake, cele mai bune caipisakes sunt de obicei cele fructate.
Caipirissima: înlocuiește cachaca cu rom.
Caipimojito: fă-ți un mojito și folosește cachaca în loc de rom.
Caipirila: caipirinhas sunt făcute cu tequila în loc de cachaca.

3 lucruri interesante despre Caipirinha și Cachaça

  1. A numi cachaça „rom brazilian” nu este pe deplin corect. Cachaça este distilată din suc de trestie de zahăr fermentat și conține între 38 și 54% alcool. În timp ce romul este fabricat și din zahăr, din subproduse ale trestiei de zahăr, cum ar fi melasa. Cachaça, pe de altă parte, este derivat direct din trestia de zahăr. Din această cauză, are o calitate mai puțin dulce și mai „ierboasă, sulfuroasă, pământească”.
  2. Cuvântul „cachaça” a fost inventat de sclavii africani care lucrau la fabricile de trestie de zahăr. Ei adunau spuma care se aduna la gura cazanelor, în care se fierbea trestia de zahăr și o fermentau după aceea. Cachaça este numele pe căreia i l-au dat spumei.
  3. A fost consumat mai întâi de sclavi pentru a scăpa de durere și a avea energie pentru zilele de muncă istovitoare. În 1663, producătorul de zahăr João Fernando Vieira i-a spus conducătorului fabricii sale că sclavii săi pot „începe o zi de muncă după ce își beau rația zilnică de cachaça”. Mai târziu, în 1780, guvernatorul statului brazilian Minas Gerais a considerat cachaça ca fiind o băutură așa cum sunt alimentele de bază pentru sclavi.

Distribuie pe:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Descopera

Articole asemanatoare

Cele mai bune vinuri romanesti

Poate că România nu este prima țară care-ți vine în minte atunci când te gândești la vin. Cu toate acestea, România are o istorie a