Caju – generalitati si beneficii

caju

Ce este caju?

Informatii nutritionale

Beneficiile consumului de caju pentru sanatate

 

Ce este caju?

Nucile caju apartin familiei Anacardiaceae, familie din care face parte si mango si fisticul. Sunt alune dense, din punct de vedere nutritional. Caju are forma rinichilor si este cultivata in locuri cu climat tropical. Se cultiva in special in tari precum India, Kenya, Sri Lanka si Tanzania. Nucile (sau alunele) de caju se regasesc la baza fructului numit mar de acaju. Are diverse intrebuintari si numeroase beneficii pentru sanatate.

Informatii nutritionale

Caju este deosebit de nutritiv si contine numeroase proteine si minerale esentiale, inclusiv cupru, calciu, magneziu, fier, fosfor, potasiu si zinc. Contine si sodiu, chiar daca in cantitati reduse. De asemenea, contine vitamina C, complexul de vitamine B, acid folic, vitamina E si vitamina K. Reprezinta o sursa de acid oleic si asigura o cantitate buna de grasimi monosaturate si cantitati mici de grasimi polinesaturate.

Valorile nutritionale pentru o cantitate de 100 de grame de caju sunt:

Energie – 2552 kJ / 615 kcal

Proteine – 21.2 g

Carbohidraţi – 20.8 g

din care zaharuri – 5.0 g

Grăsimi – 48.9 g

din care saturate – 8.8 g

din care mono nesaturate – 30.6 g

din care polisaturate – 8.0 g

Fibre alimentare – 3.8 g

Sodiu – 10.0 mg

Calciu – 44.0 mg

Magneziu – 269.0 mg

Fosfor – 607.0 mg

Fier – 6.7 mg

Zinc – 5.8 mg

Vitamina B1 – 0.3 mg

Vitamina B2 – 0.1 mg

Vitamina B3 – 4.3 mg

Vitamina E – 1.9 mg

Acid Folic – 29.3 mcg

Beneficiile consumului de caju pentru sanatate

Caju are beneficii incredibile pentru sanatate. Iata cateva dintre ele:

  1. Previne bolile de inima

Reprezinta o sursa buna de grasimi dietetice sanatoase, care sunt esentiale pentru a absorbi vitaminele solubile in grasimi (vitamina A, D, E și K) si pentru a produce acizi grasi vitali pentru dezvoltarea creierului si coagularea sangelui. Aceste grasimi sanatoase includ grasimi monosaturate si grasimi polinesaturate. Caju este benefic pentru inima si ajuta la reducerea colesterolului rau LDL, daca este consumat in cantitatile potrivite, chiar si in cazul diabeticilor.

  1. Mentine sanatatea muschilor si a nervilor

Alunele de caju sunt o sursa buna de magneziu, care este vital pentru dezvoltarea sanatoasa a oaselor, muschilor, tesuturilor si organelor corpului. Magneziul ajuta la mentinerea tensiunii arteriale, creste imunitatea, mentine buna functionare a nervilor si mentine oasele sanatoase. Este, de asemenea, implicat in functiile metabolice si ajuta la reglarea nivelurilor de zahar din sange.

  1. Reduce riscul de diabet

Contine cantitati extrem de reduse de zahar si nu contine colesterol daunator, astfel ca este potrivit si pacientilor care sufera de diabet. In plus, ajuta la reducerea riscului de diabet de tipul 2.

  1. Reduce riscul de anemie

Este o sursa de fier dietetic, care este vital pentru transportarea oxigenului in organism si ajuta la functionarea enzimelor si a sistemului imunitar. O deficienta de fier in dieta poate cauza oboseala, anemie si predispoizite crescuta la infectii.

  1. Imbunatateste sistemul imunitar

Aceste alune contin zinc, care joaca un rol vital in intarirea sistemului imunitar impotriva infectiilor microbiene si in vindecarea ranilor. Zincul este extrem de important in sarcina, pentru cresterea fatului, precum si in timpul copilariei, pentru a mentine un organism sanatos.

Acestea sunt doar cateva dintre beneficiile pe care consumul de caju le are pentru organism. Poate fi consumat atat ca si caju crud, cat si ca si caju copt. Poate fi consumat cu sau fara sare.

Distribuie pe:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Descopera

Articole asemanatoare

Cele mai bune vinuri romanesti

Poate că România nu este prima țară care-ți vine în minte atunci când te gândești la vin. Cu toate acestea, România are o istorie a