Ce este vinul de Porto ?

vinul de porto

Oamenii din Portugalia cultivă struguri de-a lungul râului Douro de pe vremea lui Isus. Vinurile din regiune au fost delimitate oficial în anul 1756. Deși termenul de delimitare pare confuz, înseamnă practic că vinul de Porto este protejat. Acesta a devenit extrem de popular atunci când negustorii englezi au început să adauge coniac pentru a păstra vinul intact până ajunge către export.

Ce este vinul de Porto ?

Vinul de Porto este cel mai savurat ca fiind vin tip desert, datorit[ bogăției sale dulci. Există mai multe stiluri de vin de Porto, inclusiv roșu, alb, rose și un vin mai în vârstă, numit Tawny Port. În timp ce o mare parte din vinul de Porto pe care îl vezi în supermarket este de calitate medie, există multe vinuri de Porto fine, care sunt foarte prețuite și costă câteva sute de dolari.

Ce gust are vinul de Porto ?

Acest vin este un vin dulce cu arome de zmeură, mure, caramel, scorțișoară și sos de ciocolată. Sună delicios, așa și este! Există mai multe tipuro, dar cele 2 stiluri majore ale acestui vin includ unul roșu cu mai multe arome de fructe de pădure și ciocolată (fiind mai puțin dulce) și un vin tawny, cu mai multe arome de caramel și nuci (și mult mai dulce). Vinurile Tawny mai vechi și fine au o gamă și mai largă de arome subtile, inclusiv boabe de piper verde, alune, migdale, biscuiți și crackers Graham.

Asocierea culinară a vinului de Porto

Vinurile de Porto se potrivesc de minune cu brânzeturi cu aromă bogată (inclusiv brânzeturi albastre), deserturi cu ciocolată și caramel, cheesecake, trufe de ciocolată nuci sărate și chiar și carne dulce-afumată (grătar). Pentru soiurile rose sau alb, asociază-l cu mâncare dulce mai ușoară, cum ar fi piersici proaspete, tort cu căpșuni sau plăcintă cu bezea de lămâie. Este un vin considerat ca fiind un vin digestiv. Trebuie servit chiar sub temperatura camerei, la aproximativ 16 ° C.

Ce face vinul de Porto unic ?

Una dintre cele mai importante calități ale acestui vin este amestecul unic de struguri indigeni portughezi. Strugurii de Porto includ Touriga Franca, Touriga Nacional, Tinta Roriz (aka Tempranillo), Tinta Barroca și Tinta Cão și se spune că există cel puțin 52 de soiuri! Fiecare strugure adaugă o aromă unică amestecului. De exemplu, Touriga Nacional adaugă note de afine și vanilie, iar Touriga Franca adaugă note de zmeură și scorțișoară.

Tipuri de vin Porto

Există multe categorii oficiale diferite ale acestui vin, dar cele mai multe se încadrează în aceste 4 categorii:

Vin de Porto rubin (roșu): un roșu profund care include vinu de porto vintage, târziu îmbuteliat.
Tawny Port: foarte dulce învechit în butoi, cu arome de nuci și caramel.
Vin de Porto alb: realizat cu struguri albi indigeni, inclusiv Rabigato, Viosinho, Gouveio și Malvasia.
Vin de Porto Rose: acesta este un nou stil de vin de porto făcut ca vinul rose cu arome de căpșuni și caramel.

Așadar, acum că știi informații despre acest tip de vin, trebuie să îl încerci neapărat. Este un vin pe care nu trebuie să îl ratezi!

vinul de porto1

 

Distribuie pe:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Descopera

Articole asemanatoare

Cele mai bune vinuri romanesti

Poate că România nu este prima țară care-ți vine în minte atunci când te gândești la vin. Cu toate acestea, România are o istorie a