Chardonnay

chardonnay

Unul dintre cei mai populari struguri din lume, Chardonnay are gamă largă de stiluri diferite, de la Blanc de Blancs slab și spumant până la vinuri albe bogate, cremoase, învechite în butoaie de stejar. Culorile, aciditatea pot varia foarte mult pentru acest vin. De asemenea, este relativ ușor de cultivat și se adaptează bine la diferite tipur de climate, așa că vei găsi totul în principalele regiuni viticole din lume. Te invit să descoperi mai multe despre el!

Soiul de struguri

Chardonnay este un soi alb. Este unul din cele trei varietăți de struguri care se folosesc cel mai des în producerea șampaniei, la fel ca Pinot Noir și Pinot Meunier. Denumirea acestui soi provine de la comuna franceză cu același nume din Saône-et-Loire din Burgundia. Acolo se strâng cele mai bogate roade.

Profilul Chardonnay

 1. Arome primare: măr galben, ananas, vanilie și unt.
 2. Gust: Are o aciditate medie și o alcoolemie în general destul de mare.
 3. Recomandare servire: Se servește rece, la o temperatură de 7-12 grade Celsius. Nu este un vin recomandat pentru servire la carafă din punct de vedere al soiului. Se servește în pahare speciale de vin astfel încât să-i simți aromele în mod expres.
 4. Asociere cu mâncare: Menține intensitatea scăzută a condimentelor și a aromelor, accentuând în același timp aromele și texturile cremoase, cu unt. Acesta este un vin demn de servit cu homar, pe malul mării alături de prietenii apropiați.

Lucruri interesante despre Chardonnay

 1. Acest tip de vin este acum cel mai răspândit soi de struguri albi, la nivel global. Depășește Airén din Spania și oțetul făcut din struguri din Italia, Trebbiano.
 2. Este un strugure important în Champagne și în alte vinuri spumante, cum ar fi Crémant, Franciacorta și Trento.
 3. Strugurele provine dintr-un mic sat cu același nume, din Franța. Denumirea inițială însemna „loc de ciulini” sau „loc acoperit de ciulin”.
 4. Prin lege, dacă pe o etichetă scrie „Chablis”, trebuie să fie Chardonnay. Este un lucru foarte important.
 5. Dacă vezi „Blanc de blancs” pe o etichetă de șampanie, aproape sigur bei 100% Chardonnay.
 6. Chiar dacă Chablis și zonele climatice reci tind să prezinte vinuri cu aciditate strălucitoare, aciditatea naturală a strugurilor este de fapt moderată.
 7. Wente din California este renumit pentru clonarea Chardonnay din Burgundia în 1912. Acea clonă, numită clona Wente, este ca un material sursă pentru aproape 80% din plantațiile americane Chardonnay din prezent.
 8. A început să devină un nume de bebeluș în Marea Britanie în jurul anului 2002 din cauza unui personaj din „Soțiile fotbalistului”.

Recomandare vinuri

Soiurile calcaroase din podgoria Recaș și Purcari au cele mai bune rezultate când vine vorba de acest tip de vin. De aceea, îți recomand o serie de vinuri pe care să le încerci cât mai repede.

[magento category=”116″ name=”%purcari%”  limit=1 suffix=”Lei”]

De asemenea, poți încerca fără probleme și celelalte sortimente ale acestui soi. Le găsești mai jos.

[magento category=”116″ name=”%chardonnay%”  limit=8 suffix=”Lei”]

Este ca un cameleon al vinului. Poate lua multe arome și multe forme. Când ești băutor de vin începător, este ușor să acorzi o atenție celor experimentați când folosesc adjective precum „unt”. Așadar, dacă vrei să încerci acest tip de vin, te invit la un pahar!

Distribuie pe:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Descopera

Articole asemanatoare

Cele mai bune vinuri romanesti

Poate că România nu este prima țară care-ți vine în minte atunci când te gândești la vin. Cu toate acestea, România are o istorie a