Cu siguranță ai auzit de creme brulee. Și nu, nu mă refer la desertul clasic, ci la cocktailul creme brulee. Este la fel de bun ca prăjitura, poate chiar mai gustos. Astăzi, îți voi prezenta rețeta clasică a acestui cocktail.
Ce este cocktailul creme brulee ?
Cocktailul creme brulee este extraordinar de bun și gustos. Lichior de ciocolată albă și crema irlandeză sunt amestecate cu lichior de alune și vodcă cu vanilie pentru a crea această băutură de vis. Se folosește aquafaba bătută pentru a crea un blat spumos pentru zahărul caramelizat care dă acea senzație clasică de creme brulee.
Istorie creme brulee
Cei mai mulți ar putea presupune că numele său corespunde bucătăriei franțuzești. Numele în sine înseamnă „cremă arsă”. Dar, după cum se dovedește, Franța este doar una dintre multe alte țări europene care se luptă pentru șansa de a spune că au venit cu râvnita rețetă clasică. În 2002, s-a creat și cocktailul cu același nume de către mixologul Benjamin Maury din New York City. Folosește vodca de vanilie ca bază, care se îmbină perfect cu cremele rețetei.
Calorii cocktail creme brulee
Raportat la 100ml, are următoarele valori nutriționale:
- 309,59 kcal
- 2,31g grăsime
- 33,45g carbohidrați
- 30,83g zahăr
- 0,43g proteine
Este un cocktail cu valori nutriționale foarte ridicate, așa că ai grijă să nu bei foarte multe.
Rețetă cocktail creme brulee
6 linguri aquafaba, (lichid conservat din năut).
2 linguri zahăr granulat
1 cană de gheață (140 g)
30ml cremă irlandeză, cum ar fi Baileys
90ml vodcă cu vanilie, 30ml lichior de alune, cum ar fi Frangelico
30ml lichior de ciocolată albă
½ linguriță extract de vanilie
2 lingurițe de zahăr brun, împărțite
Cum se prepară cocktailul creme brulee ?
- Într-un castron mediu, bate 3 linguri de aquafaba cu un mixer electric de mână la viteză medie-mare până când fac spumă. Adăugă zahărul granulat, câte 1 lingură pe rând, până când amestecul este lucios și deține vârfuri rigide. Pune compoziția deoparte.
- Adăugă 1 cub de gheață și restul de 3 linguri de aquafaba într-un mixer pentru cocktailuri. Agită energic până nu mai auzi cubul de gheață iar aquafaba devine spumoasă.
- Adăugă crema irlandeză, vodca cu vanilie, lichiorul de alune, lichiorul de ciocolată albă, vanilia. Se agită energic timp de 30 de secunde.
- Se strecoară cocktailul în 2 pahare de martini, umplându-le fiecare dar nu cu vârf.
- Adaugă ușor topingul aquafaba bătut peste fiecare cocktail și netezește blatul.
- Presară pentru fiecare cocktail cu 1 linguriță de zahăr brun. Folosiți foc pentru a topi și carameliza zahărul. Servește-l imediat și bucură-te de gustul său!
Sfat! Ca o garnitură alternativă, adaugă zahăr pudră pe partea superioară a cocktailului dar și câteva fructe de pădure proaspete. Nucșoara măcinată sau scorțișoara ar fi de asemenea o idee extraordinară.
Este un cocktail care poate înlocui cu ușurință clasicul desert la masa de cină, oferind un gust decadent de cremă de vanilie care va impresiona cu siguranță pe oricine. Merită efortul, acesta este un cocktail tip desert cu care nu vei da greși. Cu puțină practică, vei reuși să îți surprinzi prietenii și familia cu această rețetă într-o seară, la o cină.