Crama Murfatlar – Un secol de activitate

crama murfatlar

Crama Murfatlar se situează în partea de sud-est a României. Este o cramă care nu mai are nevoie de vreo descriere. O cramă cu istorie, bogată în vinuri și foarte diversificată. Experiența podgoriei a arătat faptul că Murfatlar s-a specializat pe obținerea vinurilor albe, roze, roșii seci, demiseci și demidulci. Soiurile care se folosesc pentru obținerea vinurilor Murfatlar sunt: Pinot Gris, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Tămâioasă Românească, Columna, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Fetească Regală, Fetească Neagră, și Mamaia.

Istorie

Așa cum îți spuneam și în titlu, Crama Murfatlar are peste un secol de activitate. Primele plantații făcute ca experiment au fost înființate în Pepiniera Murfatlar, în anul 1907. O perioada mică de timp, Pepiniera a fost vie regală. În anul 1942 se înființează Stațiunea Experminetală Viticolă Murfatlar.

Trei dintre soiurile plantate au trecut proba timpului: Chardonnay, Pinot gris și Pinot noir. În principiu, Crama Murfatlar se bazează pe: Murfatlar Hora, Vinuri Vinotecă, Vinuri Bag in box, Vinuri D.O.C Murfatlar (Academic, Columna).

Murfatlar Hora

Gama Hora Murfatlar se adresează iubitorilor de vinuri care fac parte din segmentul medium. Prețul este de asemenea mediu. Gama este reprezentată de vinuri de înaltă calitate, prietenoase, ce cuceresc prin aromele destinse.

[magento category=”109″ name=”%murfatlar%”  limit=8 suffix=”Lei”]

Vinuri Vinotecă

Vinurile Vinotecă sunt niște vinuri vechi cu care Crama Murfatlar se mândrește. Vinurile sunt în general din anii 1960 și vin ambalate în folie transparentă și într-un săculeț. Folia transparentă este folosită pentru a nu distruge stratul de praf depus de-alungul timpului. De asemenea, certificatul de calitate vin și el odată cu sticla.

Vinuri Bag in Box 
Acest tip de vin este comercializat în cutii de 2L sau mai mult și sunt de o prospețime rară. Fie că sunt albe sau roșii sunt plăcute, lejere și au aromele specifice soiurilor. Echilibrate și delicate sunt foarte bune pentru mesele ușoare de discuție. Merge forte bine consumat alături de porc sau vită, afumături, mâncăruri condimentate, brânzeturi.
Vinuri D.O.C Murfatlar
Vinurile din gama D.O.C Murfatlar se remarcă prin arome complexe și structuri fine și delicate. Vinurile din această gamă se asociază cu specialități pe grătar, legume, preparate afumate, brânzeturi, fructe de mare și tot multe alte preparate gata pentru a fi servite alături de vinurile din această gamă.
Plantațiile viticole sunt așezate pe maluri tesite, pe versanți cu pante line. Altiduinile plantațiilor variază între 50-80m.

Climatul are caracter continental excesiv ajutat de contrastul pronunțat dintre iarnă și vară. Bilanțul termic global înregistrează valori de 4200 C – suma gradelor de temperatură, din care o mare parte numai în perioada de vegetație a viței de vie, însumându-se 3500 C. Ariditatea este specifică centrului viticol Murfatlar și caracterizată prin 450 mm precipitații anuale din care doar jumătate cad în perioada de vegetație. Mai mult, este accentuată de vânturile frecvente – aproape zilnice. Tipul de sol este „cernoziom calcaric”, foarte bogat în carbonați. Textura este mijlocie iar procentul de humus variază între 1,8 – 3%.

În momentul de față, crama are un preț de pornire de 10 milioane de euro (plus TVA) plus 370 hectare vie care au un preț de pornire de 3 milioane de euro. Așadar, după aceste informații probabil vei bea altfel vinul vestit al cramei Murfatlar.

Distribuie pe:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Descopera

Articole asemanatoare

Cele mai bune vinuri romanesti

Poate că România nu este prima țară care-ți vine în minte atunci când te gândești la vin. Cu toate acestea, România are o istorie a