Platou cu branzeturi si vin – Cum sa le asociezi cel mai bine

Ce vinuri se potrivesc cel mai bine cu un platou cu branzeturi? Înarmat cu informațiile corecte, poți crea singur perechi uimitoare de vin și brânzeturi. Să aruncăm o privire la câteva perechi clasice și să vede de ce funcționează atât de bine.

#1 – Asociază vinuri și brânzeturi care au intensitate egală

Ca o regulă generală:

Vinurile cu peste 14,5% alcool sunt mai intense și se potrivesc mai bine cu brânzeturi care au aromă mai intensă.
Vinurile care au sub 12% alcool sunt mai puțin intense și se potrivesc cu brânzeturi care au aromă mai delicată.

#2 – Vinurile roșii merg cel mai bine cu brânzeturile vechi, îmbătrânite

Pe măsură ce brânza îmbătrânește și își pierde conținutul de apă, devine mai bogată în aromă și are un conținut crescut de grăsimi.

Aceste două atribute sunt ideale pentru a o savura alături de un pahar de vin roșu, deoarece conținutul de grăsime din brânză contracarează taninurile ridicate din vin. Pentru cele mai bune rezultate, selectează brânzeturi cu vârsta de cel puțin un an, inclusiv soiuri în stil Cheddar, Gruyère, Manchego, Gouda, Provolone sau Parmezan precum Parmigiano-Reggiano și Grana Padano.

[magento category=”117″ name=”%rosu%”  limit=8 suffix=”Lei”]

#3 – Vinurile albe și brânzeturile

Vinurile albe se potrivesc de obicei cu o gamă mult mai largă de brânzeturi decât vinurile roșii. Acest lucru, se datorează faptului că vinurile albe nu au tanin. Dacă există o brânză care nu se potrivește cu multe vinuri albe, ar fi brânza albastră. Tinde să copleșească.

[magento category=”116″ name=”%alb%”  limit=8 suffix=”Lei”]

#4 – Asortează brânzeturile super funky cu vinurile mai dulci

Vinurile mai dulci, se potrivesc de minune cu brânzeturile mirositoare.

De ce? Dulceața din vin ajută la echilibrarea „funky-ului” din brânză și îl face să aibă un gust mai cremos. De asemenea, „duhoarea” brânzei va ajuta la echilibrarea gustului dulce al vinului.

#5 – Vinurile spumante sunt incredibil de gustoase cu brânzeturi moi și cremoase

Vinurile spumante au aciditate ridicată, care oferă un efect de curățare a brânzeturilor cremoase, lipicioase, cum ar fi Brie, Muenster, Camembert, Cremont sau Époisses de Bourgogne. De aceea, vinurile spumante se asociază extraordinar cu acest tip de brânzeturi.

#6 – Vinurile și brânzeturile locale se asociază cel ma bine

Ar fi foarte indicat să ai încredere în tradițiile locale și să combini vinurile și brânzeturile din aceeași regiune. Câteva exemple în acest sens includ: Sauvignon Blanc cu brânză de capră (Valea Loarei, Franța), Chardonnay cu Époisses de Bourgogne (Burgundia, Franța) și Garnacha cu Manchego (Spania).

 #7 – Când ai dubii și nu știi ce brânză să servești la un anumit tip de vin, poți servi brânza fermă și cu nuci

Atunci când servești mai multe vin și nu ești sigur ce brânză să asociezi, una dintre cele mai sigure pariuri și cele mai populare alegeri cu toate stilurile de vin este brânza fermă, cu nuci.

Brânza aceasta, va avea suficientă grăsime pentru a contrabalansa taninul vinului roșu, dar suficientă delicatețe pentru a complimenta albul delicat. Câteva exemple din acest tip de brânză, includ Gruyère, Abbaye de Belloc, Comté Extra, Emmental și Gouda.

#8 – Vinurile rose nu se asociază foarte bine cu brânzeturile

Vinurile rose, în general nu se asociază extraordinar de bine cu brânzeturile, de aceea nu sunt foarte recomandate atunci când le servești alături de un platou cu branzeturi.

[magento category=”118″ name=”%rose%”  limit=8 suffix=”Lei”]

Așadar. dacă până acum nu știai ce fel de brânză se asociază cu vinul pe care îl bei, acum ești informat. Îți poți face un platou cu branzeturi și poți bea liniștit vinul potrivit.

 

Distribuie pe:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Descopera

Articole asemanatoare

Cele mai bune vinuri romanesti

Poate că România nu este prima țară care-ți vine în minte atunci când te gândești la vin. Cu toate acestea, România are o istorie a