Cum se face vinul – Sfaturi si retete

cum se face vinul

În teorie, prepararea unui vin bun este foarte simplă. Drojdia întâlnește sucul de struguri într-un mediu care permite fermentarea. „Just nature being nature”. Fără îndoială, vinul a fost descoperit pentru prima dată, datorit[ unui accident fericit în urmă cu mii de ani: v#ntul a condus drojdia naturală către o grămadă de struguri zdrobiți. La scurt timp, un pasager norocos se oprește și se apleacă pentru a gusta și îi place ceea ce a descoperit.

Ingrediente pentru producerea vinului

  • O mulțime de struguri de vin
  • Zahăr granulat
  • Apă filtrată
  • Drojdie de vin

Pașii necesari pentru producerea de vin

  1. Recoltarea strugurilor
  2. Zdrobirea și presarea strugurilor
  3. Fermentarea
  4. Strecurarea vinului
  5. Îmbutelierea vinului

cum se face vinul1

1. Recoltarea strugurilor

Recoltarea sau culesul este cu siguranță primul pas în procesul de vinificare. Fără fructe nu ar exista vin și niciun alt fruct, în afară de struguri nu poate produce anual o cantitate fiabilă de zahăr pentru a produce alcool suficient pentru conservarea băuturii rezultate. De asemenea, nici alte fructe nu au acizii, esterii și taninurile necesare pentru a face vin natural și stabil. Dar, chiar și așa producătorii spun că vinul se face în vie, cel puțin la figurat. Procesul de obținere a vinului fin necesită recoltarea strugurilor la o oră precisă, de preferință când strugurii sunt copți fiziologic.Recoltarea se poate face mecanic sau manual. Cu toate acestea, multe moșii preferă recoltarea manuală, deoarece recoltatoarele mecanice pot fi adesea prea dure pentru struguri și via. Odată ce strugurii ajung la cramă, vinificatorii de renume vor sorta ciorchinii de struguri, eliminând fructele putrede sau necoapte înainte de a le zdrobi.

2. Zdrobire și presare

Strivirea ciorchinilor de struguri proaspeți copți este în mod tradițional pasul următor al procesului de vinificare. Astăzi, concasoarele mecanice îndeplinesc tradiția onorată de timp de a zdrobi strugurii. Folosind prese mecanice, o mare parte din romantism și ritualul clasic de presare al strugurilor a părăsit această etapă a vinificației. Presarea mecanică a îmbunătățit, de asemenea, calitatea și longevitatea vinului, reeducând în același timp nevoia vinificatorului de conservanți.

3. Fermentarea

Fermentarea este într-adevăr pasul cel mai important. Mustul sau sucul vor începe să fermenteze natural în decurs de 6-12 ore cu ajutorul drojdiilor naturale sălbatice din aer. În vinăriile și podgoriile foarte curate, această fermentație naturală este un fenomen binevenit. Cu toate acestea, din mai multe motive, mulți vinificatori preferă să intervină în această etapă prin inocularea mustului natural. Aceasta înseamnă că vor ucide drojdiile naturale sălbatice și uneori imprevizibile și apoi vor introduce o tulpină de drojdie pe care o aleg personal. Indiferent de calea aleasă, odată ce începe fermentația, aceasta continuă în mod normal până când tot zahărul este transformat în alcool și se produce un vin uscat. Fermentarea durează de la zece zile până la o lună sau chiar mai mult. 

4. Strecurarea vinului

Odată ce fermentația este finalizată, începe procesul de strecurare. Producătorii de vinuri au opțiunea de a strecura vinurile dintr-un rezervor sau butoi în celălalt în speranța de a lăsa tescovina pe fundul rezervorului de fermentare. Filtrarea și limpezirea se pot face, de asemenea, în această etapă.

5. Strecurarea vinului

Etapa finală a procesului de vinificare implică îmbutelierea vinului. După strecurare, vinificatorul poate alege îmbutelierea imediată a unui vin sau poate lăsa un vin la învechit. 

Dacă vrei să bei un vin bun și gustos îți recomand vinurile de mai jos:

[magento category=”109″ name=”%babiciu%”  limit=8 suffix=”Lei”]

 

Distribuie pe:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Descopera

Articole asemanatoare

Cele mai bune vinuri romanesti

Poate că România nu este prima țară care-ți vine în minte atunci când te gândești la vin. Cu toate acestea, România are o istorie a