Depozitarea vinului si cum il pastram dupa deschidere

Dacă vrei să bei un vin calitativ și bun, trebuie să ai grijă la depozitarea vinului. Alegerea și cumpărarea vinurilor reprezintă doar o parte a procesului. Atunci când este conservat corect, vinul poate trăi zeci de ani, chiar secole, crescând în valoare și calitate. Însă stocarea deficitară poate strica chiar și cele mai mari vinuri din lume.

Păstrează vinul la temperatura adecvată

Dintre toți factorii care influențează calitatea vinului, temperatura este foarte importantă. Temperaturile nepotrivite calde sau reci sunt o modalitate sigură de a strica vinul. În general, temperatura ideală pentru depozitarea vinului pe termen lung sau pe termen scurt este de aproximativ 13 ° C, dar aceasta poate varia de la vin la vin. Pentru recomandări de temperatură cu privire la anumite vinuri, consultați producătorul. Indiferent de tip sau etichetă, vinul nu trebuie păstrat niciodată sub -4 ° C, ceea ce poate provoca înghețarea vinului sau peste 20 ° C, ceea ce poate accelera procesul de îmbătrânire.

Păstrează sticlele de vin pe orizontală

Pentru sticlele cu dopuri, asigură-te că vei păstra vinul pe orizontală într-un raft de vinuri. Păstrarea vinului peaceastă parte, ajută la menținerea plutei umede, ceea ce este esențial pentru depozitarea pe termen lung. Pluta uscată poate provoca infiltrații și îmbătrânire prematură. 

Păstrează vinul la o umiditate adecvată

Extremele de umiditate din crama sau zona de depozitare pot afecta, de asemenea, longevitatea vinului. La niveluri mai scăzute de umiditate, dopurile se pot usca, lăsând vinul vulnerabil în ceea ce privește efectele oxigenului.

Păstrează vinul într-un frigider special pentru vin, nu într-un frigider obișnuit

Dacă nu ai un spațiu de depozitare a vinului care să fie în mod constant răcoros, întunecat și umed, un frigider pentru vin (cunoscut și sub numele de răcitor de vin) este o idee bună. Spre deosebire de un frigider standard, care menține mâncarea foarte rece și uscată, un frigider pentru vin, menține temperatura între 10- 15 ° C și la umiditatea corespunzătoare. 

Servește vinul la temperatura potrivită

Când te pregătești să serveșți o sticlă de vin, acordă-i timp pentru ca aceasta să urce (sau să coboare) la temperatura de servire adecvată. Acest lucru asigură expresia deplină a aromelor vinului. Vinul roșu trebuie servit răcit ușor sub temperatura camerei, undeva între 12-19˚C. Temperatura precisă este determinată de vârsta vinului. Vinurile albe, pot și trebuie servite mai reci decât cele roșii. Dar nu trebuie păstrate atât de reci încât să afecteze aromele. În schimb, vinul alb ar trebui să fie răcit între 8-12˚C. Șampania ar trebui să fie servită cel mai rece dintre toate, undeva la 5-8˚C.

Depozitarea corectă a sticlelor de vin deschise

Depozitat corespunzător, o sticlă de vin deschisă poate dura 3-5 zile. Însă, dacă vrei să țină mai mult timp vinul, poți ține cont de următorul sfat: Așează niște hârtie de ceară în jurul dopului și pune-l înapoi în poziția inițială. Ceara va ușura pluta în partea superioară și, de asemenea, te asigură că nici o parte a plutei nu cade în sticlă. 

Așadar, sper că acum vei păstra vinul cum trebuie pentru a profita de toate aromele unei sticle de vin reușite.

Distribuie pe:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Descopera

Articole asemanatoare

Cele mai bune vinuri romanesti

Poate că România nu este prima țară care-ți vine în minte atunci când te gândești la vin. Cu toate acestea, România are o istorie a