Armagnac – Istorie si cocktail-uri pe baza de armagnac

armaniac

Băutura armagnac este distilată în mod tradițional o singură dată în comparație cu dubla distilare a coniacului. Acest lucru dar și utilizarea diferitelor butoaie pentru fiecare preparare a sa, face ca armagnacul să fie foarte diferit față de restul.

Despre Armagnac

Coniacul și Armagnacul sunt preparate din struguri de vin alb. Armagnacul este fabricat în Armagnac, în regiunea Gasconia. Armagnacul folosește trei soiuri de struguri: Folle blanche, Colombard și Baco Blanc. Este distilat doar o singură dată. Asta îl face așa de special și diferit. Este adesea distilat pentru a avea mai puțin alcool decât coniacul. În preparea acestuia se adaugă și aditivi care includ colorarea caramelului, zahăr.

Zece soiuri de struguri pot fi utilizate pentru prepararea acestuia, dar în realitate oamenii folosesc doar primele patru soiuri:

Ugni Blanc 55%
Baco (aka Baco 22A) 35%
Folle Blanche 5%
Colombard 5%
Plant de Graisse
Meslier St François
Clairette de Gascogne
Jurançon blanc
Mauzac Blanc

armagnac2

Istorie

Armagnacul este cel mai vechi eau-de-vie francez. Primele dovezi ale utilizării sale datează din anul 1310 când Maître Vital Dufour din Eauze și Saint Mont, a înălțat cele 40 de virtuți ale acestui Aygue Ardente în limba latină în cartea sa „Pentru a-ți păstra sănătatea și a rămâne în formă maximă”.

Ulterior, istoria sa devine strâns legată de cea a Gasconiei. În secolul al XV-lea, între 1411 și 1441, au existat dovezi considerabile ale comercializării sale. Potrivit lui René Cuzaq, din 1461, acesta era un produs de zi cu zi găsit în piața Saint Sever din Landes.

O apă a nemuririi: inițial, acest produs misterios, nu a fost consumat prea mult. I s-au atribuit virtuți terapeutice: Apă care arde: «aqua ardens». O apă a nemuririi cu arome complexe.

Decretul din 25 mai 1909 a marcat zona de producție pentru Armagnac. Decretul din 6 august 1936 a definit „Appellation d’Origine Contrôlée”, adică armagnac și condițiile de producție.

Armagnac a fost vândut în mod tradițional în butoaie pentru a facilita transportul. 

5 Sticle Armagnac pe care trebuie să le bei

1. Marie Duffau Napoléon 

2. Delord Blanche

3. Castarède Armagnac VSOP 

4. Château de Laubade XO 

5. Chateau de Lacquy XO 17-Year-Old 

 

5 cocktail-uri preparate cu Armagnac

French Negroni – Coniacul este un substitut popular pentru whisky. Cu toate acestea, dacă dorești cu adevărat o alternativă interesantă, ia în considerare utilizarea armagnac!

Armagnac Aristocrat – Aristocratul este un cocktail de brandy clasic și răcoritor. Utilizând în schimb Armagnac, poți beneficia de un plus de caracter și fructe, ceea ce este absolut delicios.

Tom Collins – Tom Collins a fost inspirat de o păcăleală din New York din 1874 și chiar a dus la crearea sticlei sale. Un cocktail răcoritor cu o varietate de ingrediente rafinate, merită luat în considerare pentru vară.

D’Artagnan Cocktail – D’Artagnan este adaptat după al patrulea mușchetar, originar din Gasconia, care este și locul de naștere al Armagnacului. Este un cocktail grozav și mai puțin cunoscut în comparație cu multe alte soiuri. Spre deosebire de rețetele de mai sus, trebuie făcut cu Armagnac pentru a fi considerat un d’Artagnan propriu-zis!

Brandy Smash – Un cocktail foarte simplu care aduce armagnacul în prim plan. Este un cocktail nemaipomenit pentru a scoate în evidență aromele armagnacului!

armagnac1

Distribuie pe:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Descopera

Articole asemanatoare

Cele mai bune vinuri romanesti

Poate că România nu este prima țară care-ți vine în minte atunci când te gândești la vin. Cu toate acestea, România are o istorie a