Diferente intre vinul rosu, vinul alb si vinul rose

Vinul alb este alb sau pal, vinul rose este roz sau culoare cărămidei iar vinul roșu este roșu, purpuriu sau opac. Ei bine, în afară de diferențele evidente în ceea ce privește culorie, ele sunt, de asemenea, diferite în ceea ce privește modul în care au fost făcute, gustul, și, prin urmare, modul în care se asociază cu mâncarea.

Vinul alb

Vinurile albe sunt produse din struguri albi sau verzi, ceea ce este doar pe jumătate corect, deoarece vinurile albe extraordinare și deosebite ar putea fi făcute din struguri roșii sau negri. În primul rând, indiferent de struguri, toate sucurile din struguri, după presare sunt fie clare, palide, fie de culoare verde deschis. Vinurile albe sunt vinuri obținute doar prin fermentarea  sucului de struguri. Toate cojile și semințele sunt separate imediat după zdrobirea strugurilor.

Chardonnay este regele evident al vinului alb și este un strugure alb. Din punct de vedere tehnic, orice strugure poate fi transformat în vin alb. Totuși este posibil să nu producă întotdeauna cele mai bune arome. Zinfandelul este un strugure de culoare închisă, dar poate fi transformat în vinuri albe sau roșii.

Asocieri culinare:

 • pui
 • creveți, crab și homar
 • aperitive și salate
 • pește

[magento category=”116″ name=”%chardonnay%”  limit=8 suffix=”Lei”]

Vinul roșu

Procesul de preparare al vinurilor roșii este similar cu cel al vinurilor albe. Singura excepție este cea a semințelor și a cojilor care sunt lăsate în suc în timpul fermentării. Vinul roșu își obține toată culoarea roșie sau violet de pe pielea/coaja strugurilor. În plus, față de culoare, conferă vinului și alte arome și texturi, în mod vizibil taninurile lor. Acest lucru aduce vinului roșu mai multă complexitate și structură în comparație cu vinurile albe. Unii struguri cu coaja mai subțire produc roșu destul de deschis, care se vede atât în culoare, cât și în structură, cum ar fi Pinot Noir și Garnache. Pentru alții, strugurii cu coaja mai groasă, oferă unele dintre cele mai robuste, îndrăznețe  vinuri: Cabernet Sauvignon, Syrah, Tempranillo și Petite Sirah sunt vinuri mai tari.

Asocieri culinare:

 • brânzeturi cu aromă completă, cum ar fi Cheddar, Asiago, Gouda, Havarti, Gruyère, Taleggio sau Brie.
 • mâncăruri mai robuste, cum ar fi prosciutto sau mini chiftele.
 • pizza sau burgeri.
 • pui prăjit, carne de porc la grătar sau preparate din carne slabă.

[magento category=”117″ name=”%pinot%”  limit=8 suffix=”Lei”]

Vinul rose

Rose-ul este făcut din struguri roșii sau purpurii și este oarecum la mijloc: între vinul alb și vinul roșu. După zdrobire, cojile de struguri vor fi lăsate să macereze împreună cu sucul timp de câteva ore. Sucurile vor căpăta culoarea cojii, precum și unele dintre arome. Acest lucru are ca rezultat un vin roz-ish cu taninuri și arome suplimentare extrase din coajă.

Zinfandelul este un strugure negru, care ar putea fi transformat într-unul dintre cele mai gustoase vinuri roșii din Valea Napa. În același timp, rose-ul fabricat din Zinfandel este foarte delicios. Garnache este un strugure roșu foarte popular în Spania, despre care se știe că face trandafir.

Vinul alb și vinul rose sunt adesea preferatele timpurii pentru băutorii de vinuri noi. Ele sunt fructate, de obicei mai dulci și foarte răcoritoare atunci când sunt servite reci. Mulți băutori de vin, au început să se bucure de vinurile albe: cochetează cu Riesling, dansează lent cu Chardonnay, dar, de fiecare dată, se îndrăgostesc în cele din urmă de Syrah, Tempranillo sau Cabernet Sauvignon.

Asocieri culinare:

 • salată cu pui 
 • somon
 • tartelete de feta, spanac, mentă și quinoa
 • rață
 • miel
 • frigărui vegetariene pe grătar
 • brânzeturi moi

[magento category=”118″ name=”%pinot%”  limit=8 suffix=”Lei”]

Distribuie pe:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Descopera

Articole asemanatoare

Cele mai bune vinuri romanesti

Poate că România nu este prima țară care-ți vine în minte atunci când te gândești la vin. Cu toate acestea, România are o istorie a