Cofeina – Efectele cofeinei si istoria sa

cofeina

Zilnic, miliardele de oameni din întreaga lume se bazează pe cofeina pentru a se trezi sau pentru a trece prin acea tură de noapte grea sau pur și simplu pentru că adoră cofeina. De fapt, acest stimulent natural este unul dintre cele mai utilizate ingrediente din lume. Despre cofeină se spune adesea că afectează somnul și atrage anxietatea. Cu toate acestea, studiile raportează, de asemenea, că are diferite beneficii pentru sănătate.

Ce este cofeina ?

Cofeina este un stimulent natural foarte frecvent întâlnit. Funcționează prin stimularea creierului și a sistemului nervos central, ajutându-te să rămâi atent și să previi oboseala. Cafeaua ar fi fost descoperită de un cioban etiopian care a observat energia suplimentară pe care i-a dat-o caprelor. Băuturile răcoritoare cu cofeină au intrat pe piață la sfârșitul anilor 1800, iar băuturile energizante au urmat imediat după aceea.

Istoria cofeinei

Cofeina este consumată de oameni din întreaga lume de mii de ani. O legendă antică chineză spune că împăratul Shen Nung a descoperit ceaiul în 2437 î.Hr. când vântul a suflat frunze în apa sa clocotită. El a fost intrigat de aroma plăcută și revigorat după ce a băut-o. Un mausoleu excavat din Xian, China pentru împăratul Jing din dinastia Han oferă dovezi fizice ale faptului că a fost consumat cel puțin încă din 141 î.Hr. Pe de altă parte, cafeaua are propriile sale legende care datează de pe vremea triburilor native din Peninsula Etiopiană. Pastorul de capre Kaldi, care a trăit în secolul al IX-lea, a descoperit că animalele pe care le avea în grjiă, nu mai dormeau după ce consumau fructe de pădure ale unei anumite plante. El a preparat o băutură din acele fructe de pădure și a rămas alert în timpul orelor de rugăciune. Aceste fructe de cafea au fost transportate în cele din urmă în Arabia abia în secolul al XV-lea, unde sunt cultivate și astăzi. Chiar și America avea versiunea lor de băutură cu cofeină făcută din cacao extrem de populară.

Ce efecte are cofeina asupra sănătății ?

Cofeina se găsește cel mai frecvent în cafea, ceai, băuturi răcoritoare, ciocolată și băuturi energizante. Efectele cofeinei asupra sănătății sunt următoarele:

  1. Poate îmbunătăți starea de spirit și funcția creierului.
  2. Poate stimula metabolismul și arderea grăsimilor.
  3. Poate spori performanța exercițiilor fizice.
  4. Te poate proteja împotriva bolilor de inimă și a diabetului,
  5. Scade riscul de cancer.
  6. Protejează ficatul.

Bineînțeles, aceste efecte sunt valabile atât timp cât este consumată corespunzător și fără îndulcitori precum zahărul.

Recomandări cafea

[magento category=”4″ name=”%dallmayr%”  limit=8 suffix=”Lei”]

Cantitea de cofeină pe care o conține un anumit brand de cafea, nu diferă. Ceea ce diferă foarte mult este modul în care o prepari. Spre exemplu, un espresso de 30 mililitri are 40 de miligrame de cofeină. O cană de cafea preparată la filtru de 120 mililitri are în jur de 120 de miligrame de cofeină.

[magento category=”5″ name=”%tchibo%”  limit=8 suffix=”Lei”]

[magento category=”4″ name=”%illy%”  limit=8 suffix=”Lei”]

De asemenea, aceasta poate crește nivelul de adrenalină din sânge și poate crește activitatea creierului și a neurotransmițătorilor: dopamina și noradrenalina. Aceasta stimulează și mai mult creierul și dă o stare de excitare, vigilență și concentrare. Deoarece îți afectează creierul, cofeina este adesea denumită medicament psihoactiv.

 

Distribuie pe:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Descopera

Articole asemanatoare

Cele mai bune vinuri romanesti

Poate că România nu este prima țară care-ți vine în minte atunci când te gândești la vin. Cu toate acestea, România are o istorie a