Feteasca Neagra

feteasca neagra

Feteasca Neagra este unul dintre cele mai apreciate și consumate soiuri de struguri din Romania. De asemenea este și foarte cunoscut. Există foarte multe tipuri multe dintre ele fiind de volum dar sunt și calitative foarte multe. Se poate compara cu Sangiovese, adică face parte dintr-o cateogrie grea. În cele ce urmează, vei afla mai multe.

Soiul de struguri

Este soi 100% românesc. Din el, se obțin vinuri roșii și roze. În afara țării îl poți întâlni sub următoarele denumiri: Coada Rândunicii, Coada Rîndunicei, Coada Rîndunicii, Păsăreasca Neagră, Poama Fetei Neagră (RO/ MD), Chornaya Fetyaska (RUS), Fekete Leányka (HUN), Mädchentraube Schwarz, Schwarze Mädchentraube (DE). Regiunile viticole unde se produce acest tip de vin sunt Dealurile Moldovei, Colinele Dobrogei și Dealurile Munteniei respectiv Dealurile Olteniei.

Profil Fetească Neagră

  1. Arome primare: fructe de pădure, vișine, prune uscate, stafide negre.
  2. Gust: Este destul de condimentat și amintește de scorțișoară. Aciditatea nu este foarte mare.
  3. Recomandare servire: Se servește la temperatura de 16-18 grade, în pahare de vin speciale sau la carafă.
  4. Asociere cu mâncare: Alături de el, îți recomand să servești mâncăruri pe bază de carne roșie: vită la cuptor, rață la cuptor, pulpă de căprioară. Pentru vegani recomand servirea lui alături de paste, mămăligă sau mâncăruri bazate pe condimente verzi. Este foarte bun servit alături și de un desert precum lava cake sau mousse de ciocolată.

Lucruri interesante despre Feteasca Neagră

  1. Îl poți regăsi și sub alte denumiri interesante despre care cu siguranță nu ai mai auzit pe care ți le-am enumerat mai sus.
  2. Este printre cele mai medaliate vinuri roșii din țară la concursuri interne. De asemenea, este premiat și international: Concursul Mondial de la Bruxelles.
  3. În România, ave, 3079.32 hectare de acest soi. 
  4. Soiul fetească neagră a luat naștere în centrul viticol Uricani din județul Iași.
  5. Este un soi de struguri foarte vechi, fiind prezent pe teritoriul țării noastre încă din timpurile dacice.

Recomandare vinuri

Dacă vrei să bei un vin bun, o fetească neagră romantică, atunci aruncă-ți un ochi peste gama variată de vinuri de mai jos:

[magento category=”117″ name=”%feteasca%”  limit=8 suffix=”Lei”]

Tăria vinului este de 12-12,5% vol. Dacă strugurii se recoltează mai târziu, tăria vinului poate ajunge chiar și la 14%. Majoritatea vinurilor Fetească Neagră sunt seci. Bineînțeles, se pot produce și vinuri demidulci sau demiseci.

Unde se cultivă acest soi de struguri ?

Mai jos găsești lista cu cele mai mari 10 țări producătoare și suprafețele lor viticole:

  • Podişul Transilvaniei: 34,01h
  • Dealurile Moldovei: 966,9h
  • Dealurile Munteniei şi Olteniei: 1036,16h
  • Banat: 110,95h
  • Crişana şi Maramureş: 154,92h
  • Colinele Dobrogei: 581,85h
  • Terasele Dunării: 77,20h

În ceea ce privește soiurile albe, potențialul cel mai mare se află la Feteasca Regală. Este un soi loca foarte cultivat în România. Soiuri locale: Feteasca Albă, Grasa de Cotnari, Mustoasa de Măderat, Crâmpoşie Selecţionată, Şarba, Zghihara de Huşi, Plăvaie, Frâncuşa, Galbena de Odobeşti, Negru de Drăgăşani, Novac, Băbeasca Neagră, Tămâioasa Românească, Busuioaca de Bohotin.

Așadar, istoria o cunoști, trebuie să mai comanzi doar vinul. Alege una dintre sticlele noastre de mai sus și vei rămâne plăcut surprins de gustul și finețea pe care o deține.

Distribuie pe:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Descopera

Articole asemanatoare

Cele mai bune vinuri romanesti

Poate că România nu este prima țară care-ți vine în minte atunci când te gândești la vin. Cu toate acestea, România are o istorie a