Feteasca Regala ocupă o suprafață de 12.639,3181 h în România și este un soi foarte plantat. Istoria sa începe încă din anul 1920 în satul Daneș, lângă Sighișoara. Este o încrucișare între soiurile Feteasca albă și Frâncușa. Dacă vrei să afli mai multe informații, ți le voi prezenta în articolul ce urmează. Așa că, bucură-te de istoria lui!
Soiul de struguri
După cum îți prezentam și mai sus este o încrucișare între Feteasca albă și Frâncușa. Cel puțin asta arată studiile realizate. La fel ca Chardonnay-ul, face parte din categorii semi-aromate. A fost foarte răspândit acest soi și în perioada comunistă iar producția era masivă. Este rezistent la ger acest soi și extrem de sensibil la mucegai. Jumătatea lunii septembrie este perioada de recoltă. Este destul de sensibil când vine vorba de secetă și are o rezistență de până la minus 22 grade deoarece îți maturează foarte bine lemnul. Din cauza faptului că este este sensibil la secetă, nu se cultivă în zonele nisipoase și secetoase.
Profil Fetească Regală
- Arome primare: caise, struguri copți, corcodușe, flori de soc, coajă de portocală.
- Gust: Are o aciditate medie fiind un vin elegant și rafinat.
- Recomandare servire: Se servește la temperatura de 14-16 grade, în pahare de vin speciale sau la carafă.
- Asociere cu mâncare: Aici, această fetească se împarte în două categorii:
Fetească Regală tânără pe care o poți servi alături de: piept de vițel, păstrăv prăjit cu cartofi natur, sarale în frunze de vită cu mămășigă, dorada la grătar, creveți sau calcan la cuptor.
Fetească Regală învechită în butoi o poți servi alături de: pui la cuptor și piure de cartofi, piept de vițel cu cartofi natur, risotto.
Cu alte cuvinte, se pretează perfect cu preparate din pește, carne de pui, curcan, fructe de mare, salată de vinete, risotto cu ciuperci, brânzeturi dulci nefermentate.
Lucruri interesante despre Feteasca Regală
- În anul 1920 un inspector pepinier a găsit niște struguri deosebiți la o băbuță.
- Feteasca Neagră mai este cunoscută și sub numele de: Dănășană, Galbenă de Ardeal, Kirayleanka, Königstraube
- Vinurile sunt bine apreciate de specialiști pentru complexitatea aromelor extrem de bogate și adaptarea lor perfectă la diverse tehnici de prelucrare – îmbătrânire în butoaie sau în sticle.
- Numele său, Fetească Regală reprezintă un semn de respect și prețuire pentru Casa Regală a României. După Primul Război Mondial, i-a ajutat pe fermieri, refăcând toata viticultura din Transilvania.
Recomandare vinuri
Atunci când vrei să bei un vin bun este greu să găsești sticla potrivită. Dar, ca să îți găsești vinul potrivit, consultă lista noastră de mai jos. Ai o gamă variată de unde poți alege sticla potrivită. Cu siguranță nu o să dai greși niciodată cu acest soi autohton românesc.
[magento category=”116″ name=”%regala%” limit=8 suffix=”Lei”]
Acest vin, are nuanțe gălbui și o culoare albă, limpede. După 1-2 ani de la maturare acesta își poate schimba nuanța în galben-pai sau galben-auriu. Gustul este aromat și fin perfect de savurat în orice moment al vieții tale. Acum, că știi istorie sa și atât de multe lucruri, sper că îți vai fi mult mai ușor să alegi vinul.