Ghidul tău despre clasificare vinuri – În supermarket-uri există multe tipuri de vin, inclusiv vin roșu, vin alb, vin de trandafir, vin spumant, alb, dulce etc. Acestea sunt tipuri diferite de vinuri orbitoare și comerciale, dar cum sunt ele clasificate?
1.Clasificare vinuri în funcție de culoare
În funcție de culoare, vinul poate fi împărțit în trei categorii: vin roșu, vin alb și vin rose. Acesta este și cel mai comun mod de clasificare.
Vinul roșu – Este fermentat folosind struguri cu coajă. În general, cu cât coaja este mai închisă, cu atât culoarea este mai închisă. Vinurile roșii tinere au, de obicei, o culoare roșie-purpurie intensă. Pe măsură ce îmbătrânește, se deschide la roșu granat sau cărămidă. În plus, culoarea vinurilor roșii este influențată și de soiuri.
[magento category=”117″ name=”%rosu%” limit=8 suffix=”Lei”]
Vinul alb – Vinurile albe se pot face atât din soiuri de struguri albi, cât și din soiuri roșii. La fabricarea vinului alb, strugurii sunt presați pentru a îndepărta cojile și semințele înainte de a fi fermentați. Acest lucru previne extragerea pigmentului și taninurilor din coajă. Vinurile albe pot fi împărțite în nuanțe de galben turcoaz, galben lămâie, galben auriu și maro.
[magento category=”116″ name=”%alb%” limit=8 suffix=”Lei”]
Vinul rose – Culoarea vinului rose este între vinul roșu și vinul alb. Este fabricat din soiuri de struguri roșii după impregnare și fermentare pe termen scurt. Similar cu vinul roșu, cu cât vinul roșu este mai bătrân, cu atât culoarea va fi mai închisă.
[magento category=”118″ name=”%rose%” limit=8 suffix=”Lei”]
2. Clasificare vinuri în funcție de conținutul de zahăr
În timpul procesului de fermentare a vinului, zahărul din vin va fi transformat în alcool sub acțiunea drojdiei. Dacă zahărul din vin nu este complet transformat în alcool după fermentare, zahărul rămas se numește zahăr rezidual.
În funcție de cantitatea de zahăr, vinul este împărțit astfel:
Sec: conținutul de zahăr mai mic sau egal cu 4 g / l este cel mai comun tip de pe piață
Demisec: conținutul de zahăr este cuprins între 4-12 g / l
Demidulce: conținutul de zahăr este cuprins între 12-45 g / l
Dulce: vinuri cu peste 45 g / l zahăr
În funcție de conținutul de zahăr, vinul spumant poate fi împărțit astfel:
Vinuri spumante Brut naturale: conținutul de zahăr este cuprins între 0-3 g / l
Vinuri Spumante Extra Brut: conținutul de zahăr este cuprins între 0-6 g / l
Vinuri Spumante Brut artificiale: conținut de zahăr între 0 și 12 g / l
Vinuri Spumante Extra Seci: conținutul de zahăr este cuprins între 12-17 g / l
Vinuri spumante Seci: conținut de zahăr între 17-32 g / l
Vinuri spumante Demi-seci: conținut de zahăr între 32-50 g / l
Vinuri spumante Dulci: conține mai mult de 50 g / l zahăr
3.Clasificare vinuri în funcție de cât de târziu au fost recoltați strugurii
Recoltare obișnuită
Acest tip de vin este cel mai obișnuit. Strugurii sunt culesi după ce au atins maturitatea naturală.
Recoltare târzie
Când strugurii sunt copți în mod natural și se lasă câteva zile afară (dacă vremea permite). Concentrația naturală de zahăr din struguri tinde să fie mai mare și vinul rezultat tinde să fie mai dulce și mai aromat.
Recoltare foarte târzie – Vin de putregai nobil
Când timpul de recoltare al strugurilor este întârziat mai ales dacă vremea o permite, strugurii sunt adesea infectați cu anumite bacterii de putregai nobile. Acest lucru se întâlnește în special în Sauternes – Franța, Tokay – Germania și Ungaria. Strugurii infectați cu bacterii de putregai nobile tind să aibă concentrații de zahăr extrem de mari, iar vinul rezultat este dulce, cu o aromă distinctă de miere și fructe uscate.
Recoltare iarna – Struguri înghețați
Acest tip de recoltare este foarte dificilă. Se așteaptă până când temperatura scade la -7 ℃ la -8 ℃. Pulpa este congelată și apoi recoltată. Acest lucru este întâlnit frecvent în Germania, Austria și Canada. Strugurii sunt adesea presați cu gheață pentru a menține vinul proaspăt.
4. Clasificare vinuri în funcție de tehnicile speciale de producere
Vin fortifiat
Sherry, Port și Madeira sunt câteva dintre denumirile asociate în mod tipic cu vinurile care au fost fermentate prin adăugarea de brandy sau alte băuturi spirtoase sau alcool pentru a-și spori conținutul de alcool.
Vin aromat
Este un vin, cum ar fi Vermouth, pe bază de vin și obținut prin înmuierea plantelor aromatice sau prin adăugarea de extracte din plante aromatice.
Vin carbogazos
Dioxidul de carbon conținut în vin nu este produs prin fermentare, ci este adăugat parțial sau în totalitate artificial pentru a produce vin cu caracteristici fizice similare cu cele ale vinului spumant.
Vin fără alcool
Cunoscut și sub denumirea de „vin detoxifiat”, se referă la fermentarea strugurilor, îmbătrânire, îndepărtarea impurităților și detoxifiere, dar și alte procese speciale ale vinului. Conținutul de alcool este foarte scăzut, chiar aproape de 0%.
5. Clasificare vinuri în funcție de masa la care îl consumi
Aperitiv
Cunoscut și sub numele de aperitiv, adesea servit înainte de mese sau cu aperitive, în principal vin spumant sau alb.
Vin de masă
De obicei servit la cină, în principal vin uscat, cum ar fi vinul roșu sec sau vinul alb sec.
Vin pentru desert
Unii oameni sunt obișnuiți să comande deserturi după mese, astfel încât, băuturile de după cină sunt adesea asortate cu deserturi, adesea dulci. Aici, merge la fel bine un vin dulce.
Cele mai cunoscute, apreciate și cultivate soiuri de struguri românești sunt:
- Feteasca Neagră – Soi românesc de struguri negri. Este cultivat în toată țara. Se pot obține vinuri roșii dar și rose. Notele principale sunt de prun și mure.
- Feteasca Regală – Soi românesc de struguri albi. A fost produs prima dată la începutul secolului 20. Strugurii au pulpa zemoasă și o aromă plăcută și discretă.
- Feteasca Albă – Cel mai vechi soi românesc. Din acest soi, se obțin vinuri seci sau demiseci.
- Tămâioasa Românească – Este unul dintre cele mai aromate soiuri de struguri cultivate pe teritoriul României. Se obțin vinuri albe și dulci. Se întâlnește în podgoriile Cotnari, Huși, Dealu Mare și Murfatlar.
- Negru de Drăgașani – Este un soi de struguri negri. Din acest soi, se obține un vin roșu cu o culoare intensă. Notele principale sunt de cireșe amare și fructe de pădure.
- Grasa de Cotnari – Soi tradițional românesc. Este cultivat pe teritoriul României de secole bune. Strugurii se recoltează de obicei târziu. Vinul este unul dulce, perfect pentru desert.
Sper că ți-a fost de folos acest articol, iar acum știi exact cum stă treaba cu clasificare vinuri.