Ghid de alegere a cafelei: Care este cea mai bună cafea pentru mine?

Navigare rapida:

 

Dimineața nu începe cu adevărat până nu servești prima înghișitură de cafea. Mulți preferă espresso, deoarece atunci când vine vorba de cafea, sunt convinși că cu cât este mai tare cu atât te trezește mai repede.

Deși espresso este, din punct de vedere tehnic, doar un stil de preparare a cafelei (și nu un tip diferit de boabe de cafea cum mulți tind să creadă), ceea ce diferențiază espresso de cafeaua tipică este metoda specifică prin care este preparată. Ei bine, prin forțarea unei cantități mici de apă aproape fiartă sub presiune prin boabe de cafea fin măcinate, espresso este de obicei servit într-o cantitate mai mică, deoarece aroma sa este mai robustă și mai concentrată.

Ne place cafeaua și citind aceste rânduri, cel mai probabil îți place și ție. Îți place aroma bogată, irezistibilă, modul tentant în care crema se învârte ca o lavă topită pe un espresso – ca să nu mai vorbim de explozia de cofeină.

Oriunde în lume, este modul preferat de a începe ziua.

Desigur, există o mulțime de mărci de cafea de înaltă calitate pentru a ne potoli setea de o ceașcă fierbinte. Cu toate acestea, alegerea celei mai bune mărci de cafea s-ar putea să te facă să te uiți lung pe un culoar întreg cu cafea, de sus în jos, cu ambalaje care mai de care mai colorate, mai atractive, mai parfumate, provenind deseori din clime îndepărtate și exotice.

Costa Rica, Guatemala sau Kenyan? Arabica sau Robusta? Măcinat fin sau grosier? Dacă toate aceste opțiuni te lasă perplex – ceea ce este de înțeles – nu te mai teme. Cum există metode variate de fabricare a berii care necesită abordări diferite, acelaşi lucru se întâmplă şi în vasta lume a cafelei.

Cafeaua nu este diferită. Deşi trăim într-o lume plină de informații la tot pasul, nu toată lumea este capabilă să te ghideze în alegerea cafelei potrivite pe care o cauţi. Indiferent dacă cumperi niște boabe delicioase de cafea sau te uiţi la un meniu de cafea, pregăteşte-te să iei cea mai importantă decizie a zilei.

Gradul de prăjire

Aici intervine preferința ta pentru metoda de preparare a cafelei. Nu există răspunsuri greșite aici, alege doar ceea ce îţi doreşti cel mai mult să bei.

Espresso roast vs. Filter roast – Prăjire ideală pentru espresso vs prăjire ideală pentru prepararea la filtru de cafea. Așa cum sugerează şi însemnele de pe ambalaj, cafelele care afișează cu mândrie aceste etichete au fost prăjite având în vedere aparatele specifice de preparare a cafelei. O cafea prăjită tip espresso urmăreşte un procedeu care creşte în continuare caramelizarea și corpul şi care se potrivește preparării pe o mașină specială pentru espresso, pentru a extrage elixirul delicios. O cafea prăjită cu scopul final de a fi preparată la filtru este mai puțin dezvoltată pentru a păstra mai multă aciditate spumantă care se vrea a se regăsi într-o ceașcă de cafea preparată la filtru.

Amestec sau de origine (Single origin)

Părerea specialiştilor saveo.ro, dar şi sfatul nostru pentru cei mai puţin cunoscători ai lumii cafelei pentru ca alegerea pe care o faci să fie cât mai ușoară posibil: dacă vrei să bei cafeaua cu lapte, alege un amestec. Dacă cafeaua neagră este cea pe care o preferi, alege o cafea Single origin (dintr-o singură regiune)

La un amestec de boabe de cafea, de cele mai multe ori, au fost alese anumite origini specifice (boabe de cafea din diverse regiuni/plantaţii de cafea) pentru a fi utilizate în acel amestec, care creează un espresso complex și echilibrat, gândindu-ne totuși la ideea de a consuma o băutură pe bază de lapte. Boabe de cafea au fost selectate cu atenție pentru a oferi un corp sporit, câteva arome delicioase de zahăr brun sau pentru a adăuga pur și simplu o oarecare complexitate florală pentru a ajuta la echilibrarea espresso-ului.

O cafea cu o singură origine provine dintr-o singură locație geografică cunoscută, cum ar fi o singură fermă, moșie sau plantaţie. Acest lucru permite consumatorului de cafea să aprecieze nuanțele specifice pe care le oferă o anumită regiune de creștere. Deci, dacă eşti un consumator de cafea neagră, vei fi mai predispușîs să percepi și să te bucurii mai ușor de note de aromă, fără ca laptele să o mascheze.

Toate acestea fiind spuse, o cafea din boabe Single Origin (de o singură origine) se poate savura cu lapte? Absolut. Poate un amestec (o miscelă de boabe din diverse regiuni ale lumii) să fie preparată cafea neagră? Bineînţeles. Totul depinde de ce origini sunt utilizate.

Selectarea originii

Condițiile de creștere și factorii economici variază foarte mult în toată lumea și, prin urmare, nu este de mirare că cafeaua cultivată într-o țară va fi diferită de cea cultivată în altă ţară. Cum şi băutorii de vin apreciază acest fenomen, ajungând să observe arome specifice dintr-un vin francez care este total distinct de un vin italian sau de un vin din struguri cultivaţi în Australia, la fel şi cunoscătorii lumii cafelei deosebesc cu uşurinţă cafeaua care creşte în latitudinile mai calde dintre Tropicul Racului și Tropicul Capricornului, spre exemplu. Această bandă de latitudini este adesea denumită „centura de cafea”. În această bandă există o gamă largă de variabile, inclusiv altitudinea, precipitațiile, condițiile solului și lumina soarelui, toate acestea modificând rezultatul gustului cafelei.

Deci, cum poţi rezuma această ofertă uriașă la ceea ce ţi-ar putea plăcea cel mai mult? Dacă eşti în căutarea de accente de fructe și arome florale, cafeaua din amestecurile care conțin cafele crescute pe plantaţiile africane este o alegere excelentă (gândiți-vă la amestecul Hi Fidelity). Mulți băutori de cafea se entuziasmează la gândul de a deschide o pungă de boabe de cafea etiopiană pentru a inhala profund aromele complexe. Sau salivează la gândul de a sorbi o înghiţitură de cafea din Kenya.

Cafeaua din America de Sud și din America Centrală ar putea fi ceea ce îţi place dacă eşti în căutarea unor cafele curate care prezintă o dulceață delicată, cum ar fi ciocolata sau produsele de patiserie cu unt, însoțite de un caracter mai moale de fructe. Deoarece majoritatea producției mondiale de cafea provine din această zonă, este foarte probabil să găseşti un câștigător aici. Brazilia este bine cunoscută pentru producerea de cafele cu un corp mai greu și un caracter cu note de arahide. În timp ce mai la nord, în Columbia, aceste arome sunt mai moi, cu note de caramele și cafelea. Sună delicios!

Poate că dacă preferi ca o cafea să aibă un corp mai greu și să aibă arome de pământ, alegerea din regiunea India și Indonezia este pentru tine.

Soiurile

Întrucât cafeaua este un fruct, putem da ca exemplu merele. Acestea sunt întotdeauna unul dintre cele mai potrivite fructe pentru a da exemplu de ce varietatea joacă un rol important în ceea ce privește preferințele. Majorității oamenilor le plac merele. Dar preferințele sunt extrem de diferite atunci când selectezi soiul mărului. Nu-i aşa?

Soiurile obișnuite de cafea sunt Bourbon, Typica și Caturra. În timp ce multe țări vor tinde să favorizeze creșterea unui anumit soi, nu este neobișnuit să vezi unele soiuri transplantate în diferite regiuni de creștere. Soiul Geisha este unul dintre cele mai căutate de pe planetă. Dulceața sa saturată, claritatea și aromele vibrante pot varia de la fructe de pădure închise la culoare la mango sau chiar piersici. Cafelele Geisha vor veni, de obicei, cu prețul corespunzător, dar dacă cunoşti un iubitor de cafea căruia vrei să îi faci un cadou, acesta este unul cât se poate de potrivit.

Procesarea

Când selectezi o cafea, vei observa că adesea este comunicată pe ambalaj metoda de procesare a acesteia. Acest lucru va fi de obicei printr-un simplu „spălat” sau „natural” (nespălat) din punga de cafea. Acest lucru este demn de remarcat, deoarece vei obține o experiență de gust şi aromă diferită din cauza acestor factori, chiar și atunci când este aceeași cafea!

O cafea spălată, sau „procesată umed”, înseamnă ca s-a îndepărtat pulpa exterioară a fructului atașat de bonul de cafea, apoi boabele au fost puse în rezervoare de fermentare înainte de a fi spălate și puse la uscat. Rezultatul este adesea o cafea cu o mare claritate a aromei, în timp ce prezintă o aciditate complexă pe măsură. Acesta este o metodă foarte populară printre producători, deoarece procesul de fermentare este controlat și duce la mai puține defecte.

O cafea procesată natural este o cafea care a fost uscată, fructul rămânând încă pe boabe și este preyent pe tot parcursul procesului de uscare, permițând carnea fructului și zaharurilor să se transmită semințelor. Rezultatul este adesea o „bombă de fructe” cu o aromă spectaculoasă și caractere asemănătoare vinului. Acestea sunt cele două metode frecvent întălnite, dar există multe altele, cum ar fi Mierea prelucrată (undeva între spălat și natural) și Wet Hulled.

Altitudinea

Hai să ne informăm acum despre condițiile de creștere. Altitudinea de creștere a cafelei are un impact semnificativ asupra dulceaței și acidității. Zahărul este o sursă de energie valoroasă pentru o plantă de cafea și, atunci când se confruntă cu condiții nefavorabile, se va folosi de această resursă pentru a o ajuta să supraviețuiască. Mișcare inteligentă pentru arborele de cafea, însă mai puțin gustoasă pentru consumatori. Cafeaua preferă temperaturi medii cuprinse între 18˚C – 23˚C și pentru a menține această temperatură deși plouă suficient, sunt deseori preferate altitudini mai mari.

Aşadar, care sunt cifrele pe care ar trebui să le cauţi? Orice crește la altitudini de peste 1500 metri deasupra nivelului mării -altitudine destul de mare – prezintă în general o dulceață și o aciditate rafinată (vă amintiți acele cafele gustoase din Kenya despre care am vorbit mai devreme?). În timp ce sub 1000 – 1250 metri, aciditatea se calmează semnificativ și se regăsesc mai multe tonuri de pământ, cum ar fi cafeaua crescută în Brazilia sau India.

Așadar, oameni buni, data viitoare alegeți o cafea pe care să o beți într-o cafenea sau o cumpărați pentru a o prepara acasă, aruncați o privire asupra informațiilor pe care vi le-am oferit și vedeți ce caracteristici comune apar în cafeaua pe care vă place să consumați. Vă poate ajuta să luați decizii mai bune în timp ce vă confruntați cu o gamă largă de oferte sau, sperăm, vă va arăta o lume nouă de arome pe care nu le-ați crezut niciodată posibile în ceea ce priveşte cafeaua.

Distribuie pe:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Descopera

Articole asemanatoare

Cele mai bune vinuri romanesti

Poate că România nu este prima țară care-ți vine în minte atunci când te gândești la vin. Cu toate acestea, România are o istorie a