Rom Alb, Rom Negru sau Rom Spiced ?
Dacă ești un fan al Mojito, Cola-Rom sau orice alt cocktail din Caraibe, probabil că ai încercat toate tipurile de rom. Dar te-ai întrebat care sunt diferențele dintre rom alb, rom negru sau rom spiced ?
Originea romului
Întrebarea: „De unde provine romul?” este un mare subiect de conversație. De exemplu, trestia de zahăr din care se face romul există de câteva mii de ani. A devenit cunoscută urmând următorul traseu: Din Papua Noua Guinee, prin India și zonele aferente, urmând traseul condimentelor, până în Africa de Nord și Europa de Sud, spre Insulele Canare, Madeira și apoi în Caraibe și America.
Istoria fermentației se întoarce ]n timp și există înregistrări ale distilării care au avut loc cu multe secole în urmă.
Deși este posibil ca prin anumite locuri să se fi efectuat experimente, putem spune că romul, așa cum îl știm, a fost creat pentru prima dată în anii 1600 în Barbados.
Barbados a avut combinația perfectă de trestie de zahăr și, prin urmare, melasă (produsul secundar al producției de zahăr), precum și cunoștințele tehnice de distilare și poate, mai important, oportunitatea pentru vânzări comerciale.
Acesta a fost momentul în care romul s-a lansat, înainte ca whisky-ul să se vândă masiv, așa cum se face acum. Marina Regală, a consumat milioane de litri de rom de-a lungul secolelor.
Rom Alb
Romul ușor, argintiu sau alb este învechit mai puțin timp decât alte soiuri. Imediat după distilarea acestuia, este deja limpede. Pentru a-l transforma în rom care poate fi vândut, producătorii pur și simplu filtrează lichiorul până când este lipsit de impurități și gata pentru prepararea cocktail-urilor. Romurile ușoare au o aromă dulce, dar subtilă și la fel de mult alcool ca romurile negre. Romul se face prin distilarea trestiei de zahăr.
[magento category=”108″ name=”%white%” limit=8 suffix=”Lei”]
Rom Negru
Romul negru se prepară aproape la fel ca romul alb. Cu toate acestea, în loc să fie filtrate și îmbuteliate imediat după distilare, romurile negre se învechesc mai întâi. Prin învechirea romului în butoaie de stejar sau de lemn pentru o perioadă de timp, acestea ajung să aibă o culoare mai închisă și o aromă mai îndrăzneață. Cu cât romul se învechește mai mult, cu atât este mai negru. Romul care nu este învechit poate fi numit auriu. Romul poate fi și mai negru dacă se adaugă melasă, zahăr ars sau caramel pentru culoare și aromă.
[magento category=”108″ name=”%black%” limit=8 suffix=”Lei”]
Rom Spiced
Romul spiced este pur o bază de rom care a fost aromată într-un fel. Poate fi aronat cu ananas sau condimentele tradiționale: vanilie, scorțișoară, cuișoare, ghimbir și cardamom.
Dar un lucru este sigur: romul spiced nu dispare. Fără îndoială, romul spiced va fi noul gin.
[magento category=”108″ name=”%spiced%” limit=8 suffix=”Lei”]
Așadar, tu ce rom preferi ? Rom Alb, Rom Negru sau Rom Spiced ?
Pentru coacere sau gătit cu rom, îți recomand să alegi un rom a cărui aromă să completeze celelalte arome ale felului tău de mâncare. De exemplu, dacă faci o prăjitură cu aromă de caramel, utilizează un rom alb pentru a completa aromele mai dulci. Un rom negru sau spiced ar fi delicios în orice rețetă cu condimente precum scorțișoară, cuișoare și nucșoară.