Sauvignon Blanc

sauvignon blanc

Este un vin alb foarte popular pe care nu ai cum să nu-l recunoști. De asemenea, este iubit pentru aromele sale „verzi” pe bază de plante și aciditatea sa îndrăzneață. Sauvignon Blanc crește aproape peste tot și, prin urmare, oferă o varietate de stiluri, de la slab la abundent.

Soiul de struguri

Este cultivat de foarte mult timp în Franța. În România îl găsești în 41 de centre viticole, printre care se numără și podgoriile Drăgășani. Este un vin acid și aromat, plin de viață. Dacă este păstrat câțiva ani în butoaie, gustul se apropie de cel al pepenelui galben.

Profilul Sauvignon Blanc

  1. Arome primare: agrișă, pepene galben, grapefruit, piersică albă și fructul pasiunii.
  2. Gust: Are o aciditate foarte mare dar nu este foarte uscat.
  3. Recomandare servire: Se servește la temperatura de 7-12 grade celsius și nu se recomandă a se servi la carafă ca să nu își piardă aciditatea.
  4. Asociere cu mâncare: Este o alegere minunată dacă este servit alături de sosuri din de ierburi peste mâncăruri de pui, tofu sau pește. asortat cu feta sau chèvre, sau asociat cu arome asiatice, cum ar fi bucătăria thailandeză sau vietnameză.

Lucruri interesante despre Sauvignon Blanc

  1. În Calendarul Vinului, 3 mai este ziua internațională a sa.
  2. Este derivat probabil din apelativul francez „Sauvage”, adică sălbatic, deoarece vița de vie este o reminiscență a viței de vie sălbatice.
  3. În mod surprinzător, este părinte (progenitor) al Cabernet Sauvignon (celălalt este Cabernet Franc)!
  4. În Sauvignon Blanc sunt prezente niște arome „verzi”. Ele provin din compuși numiți Metoxipirazine. Cabernet Sauvignon are aceleași arome.
  5. Până în anii 1980, majoritatea vinurilor de acest tip din Chile s-a dovedit a fi mai rar decât Sauvignon Vert (alias Sauvignonasse), adus din greșeală de la Bordeaux.

Recomandare vinuri

Gama noastră este extrem de variată când vine vorba de vinuri de acest tip. Mai jos, îți las o listă de unde îți poți alege vinul pe care vrei să îl bei îmtr-o seară de vară alături de persoanele dragi ție.

[magento category=”116″ name=”%sauvignon%”  limit=8 suffix=”Lei”]

Unde se cultivă acest soi de struguri ?

Franța: Este, fără îndoială, cel mai bun atunci când este cultivat în Valea Loarei. Clima rece produce vin fructat, cu aciditate vie.
Chile: O mare parte din cele mai bune vinuri de acest fel din Chile, cresc alături de Chardonnay în Aconcagua, inclusiv în văile Casablanca, San Antonio și Leyda. Vei găsi, de asemenea, câteva lucruri interesante din Valea Colchagua și până în nordul îndepărtat, în Valea Elqui, unde podgoriile se întind pe văi abrupte, protejate de soare.
Africa de Sud: Zona din jurul și din sudul Cape Town se bucură de soluri bogate și vânturi de coastă care mențin clima rece.
Statele Unite: În timp ce vinurile din est sunt produse și delicioase, California și Washington sunt cele mai notabile zone pentru producție puternică a acestui soi.
Australia: Dealurile Adelaide și râul Margaret sunt nume remarcabile din Australia pentru acest tip de vin, zone răcoroase care se bucură de mult soare și control al temperaturii de la briza oceanului.
Alte locuri: România, Spania (Rueda), Argentina, Ungaria, Rusia, Austria.

Distribuie pe:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Descopera

Articole asemanatoare

Cele mai bune vinuri romanesti

Poate că România nu este prima țară care-ți vine în minte atunci când te gândești la vin. Cu toate acestea, România are o istorie a