Seminte de chia – 5 beneficii pentru sanatate

seminte de chia

Seminte de chia – informatii generale

Stiati ca…?

Informatii nutritionale

5 beneficii pentru sanatate oferite de consumul de seminte de chia

 

Semintele de chia sunt printre cele mai sanatoase gustari din lume. Sunt pline cu substante nutritive care au beneficii importante asupra organismului si a creierului. Aceste seminte de chia sunt o sursa excelenta de acizi grasi omega-3, sunt bogate in antioxidanti, precum si in fibre, fier si calciu.

Seminte de chia – informatii generale

Semintele de chia provin de la planta Salvia hispanica L. si erau una dintre principalele culturi de hrana din Mexic si Guatemala. Semintele de chia se cultivau inca din anii 3500 I.Hr. si erau oferite zeilor azteci in cadrul ceremoniilor religioase.

[magento name=”%chia%” limit=8 suffix=”Lei”]

Stiati ca…?

  • Semintele de chia sunt o sursa buna de acizi grasi omega-3, fibre, antioxidanti, fier si calciu.
  • O portie de 28 de grame de seminte de chia contine 5.6 grame de proteine.
  • Amestecate cu apa, semintele de chia pot inlocui oul in bucataria vegana.
  • Semintele de chia pot fi consumate crude sau gatite, dar trebuie adaugate in alte alimente sau inmuiate inainte de a fi consumate.

Informatii nutritionale

Aztecii si mayasii apreciau semintele de chia pentru abilitatea acestora de a oferi energie sustenabila. Chia este cuvantul mayan vechi pentru putere. Cu toate ca au o istorie bogata, semintele de chia au devenit un superaliment modern doar recent. Popularitatea le-a crescut in ultimii ani si sunt acum consumate de toate persoanele care tin la un stil de viata sanatos.

In ciuda dimensiunii lor reduse, semintele de chia sunt un puternic pachet nutritional. O portie de 28 de grame de seminte de chia contine:

Fibre: 11g

Proteine: 4g

Grasimi: 9g

Calciu: 18% din doza zilnica recomandata

Mangan: 30% din doza zilnica recomandata

Magneziu 30% din doza zilnica recomandata

Fosfor: 27% din doza zilnica recomandata

De asemenea, contin o cantitate importanta de zinc, vitamina B3, potasiu, vitamina B1 si vitamina B2.

5 beneficii pentru sanatate oferite de consumul de seminte de chia

Iata cateva dintre beneficiile pe care le poti obtine de la consumul de seminte de chia:

  1. Semintele de chia sunt incarcate cu antioxidanti.

Semintele de chia au un continut ridicat de antioxidanti. Acestia au efecte pozitive asupra sanatatii. Antioxidantii lupta impotriva producerii de radicali liberi, care pot deteriora moleculele celulare si contribuie la imbatranire si la aparitia bolilor precum cancerul.

  1. Aproape toti carbohidratii din semintele de chia sunt fibre.

O portie de 28 de grame de seminte de chia contine 12 grame de carbohidrati, dintre care 11 grame sunt fibre, pe care organismul nu le digera. Fibrele nu cresc nivelul zaharului din sange. In plus, fibrele hranesc bacteria buna din intestin, ceea ce ajuta la flora intestinala.

  1. Contin proteine de calitate.

Semintele de chia contin o cantitate importanta de proteine. De asemenea, are un continut echilibrat de amino acizi esentiali. Un aport ridicat de proteine scade apetitul si reduce gandurile obsesive referitoare la mancare cu 60%m, precum si dorinta de a lua gustari in timpul noptii cu 50%. Semintele de chia sunt o sursa excelenta de proteine, in special pentru persoanele care consuma produse animale putine sau deloc.

  1. Au un continut ridicat de acizi grasi omega-3.

Semintele de chia au un continut mai ridicat de acizi grasi omega-3, chiar si in comparatie cu somonul.

  1. Reduc riscul problemelor cardiace.

Datorita continutului bogat de fibre, proteine si omega-3, semintele de chia pot reduce riscul de aparitie a bolilor de inima.

Acestea sunt doar cateva dintre beneficiile pe care le ofera consumul de seminte de chia. Popularitatea de care se bucura aceste seminte consta in continutul lor bogat in fibre, antioxidanti acizi grasi omega-3, fier si calciu.

Distribuie pe:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Descopera

Articole asemanatoare

Cele mai bune vinuri romanesti

Poate că România nu este prima țară care-ți vine în minte atunci când te gândești la vin. Cu toate acestea, România are o istorie a