Seminte de dovleac – beneficii pentru sanatate

seminte de dovleac

Ce sunt semintele de dovleac?

Informatii nutritionale

Beneficii pentru sanatate

 

In ciuda dimensiunii lor reduse, semintele de dovleac sunt pline cu nutrienti valorosi. Chiar si consumul unei cantitati reduse de seminte de dovleac iti ofera o cantitate substantiala de grasimi sanatoase, magneziu si zinc. Din aceasta cauza, semintele de dovleac sunt asociate cu diverse beneficii pentru sanatate. Printre acestea se numara sanatatea inimii, a prostatei si protectia impotriva diferitelor tipuri de cancer. Un alt avantaj al semintelor de dovleac este faptul ca acestea pot fi usor incluse in dieta.

[magento name=”%dovleac%” limit=8 suffix=”Lei”]

Ce sunt semintele de dovleac?

Semintele de dovleac sunt seminte comestibile. In general, sunt prajite pentru consum. Desi pot fi consumate si ca atare, semintele de dovleac sunt un ingredient comun in bucataria mexicana si sunt adeseori consumate ca o gustare sanatoasa. Semintele de dovleac sunt plate, ovale si verzi si sunt invelite intr-o coaja alba, tare. Totusi, in comert se gasesc adeseori seminte de dovleac decojite.

Informatii nutritionale

O portie de 28 de grame de seminte de dovleac decojite au aproximativ 151 de calorii, majoritatea provenite de la grasimi si proteine. Pe langa acestea, semintele de dovleac decojite mai contin:

Fibre: 1.7g

Carbohidrati: 5g

Proteine: 7g

Grasimi: 13g, dintre care 6g sunt omega-6

Vitamina K: 18% din doza zilnica recomandata

Fosfor: 33% din doza zilnica recomandata

Mangan: 42% din doza zilnica recomandata

Magneziu: 37% din doza zilnica recomandata

Fier: 23% din doza zilnica recomandata

Zinc: 14% din doza zilnica recomandata

Zinc: 14% din doza zilnica recomandata

Cupru: 19% din doza zilnica recomandata

De asemenea, semintele de dovleac contin numerosi antioxidanti si o cantitate decenta de acizi grasi polinesaturati, potasiu, vitamina B2 si acid folic.

Beneficii pentru sanatate

Semintele de dovleac au numeroase beneficii pentru sanatate, fiind considerate unele dintre cele mai sanatoase gustari. Iata cum sunt benefice pentru organism:

  1. Sunt bogate in antioxidanti

Semintele de dovleac contin antioxidanti precum carotenoide si vitamina E. Antioxidantii pot reduce inflamatia si protejeaza celulele impotriva radicalilor liberi daunatori. Nivelurile ridicate de antioxidanti din semintele de dovleac sunt responsabile, in mare parte, pentru beneficiile pe care aceste seminte le au pentru sanatate.

  1. Reduce riscul de aparitie a diverselor tipuri de cancer

Dietele bogate in seminte de dovleac sunt asociate cu un risc scazut de aparitie a cancerului de stomac, san, gat, prostata si colon.

  1. Imbunatatesc sanatatea prostatei si vezicii urinare

Semintele de dovleac pot ajuta la ameliorarea simptomelor hiperplaziei benigne de prostata, o afectiune in care glanda prostatica se mareste, cauzand probleme cu urinarea. De asemenea, aceste seminte pot ajuta la tratarea simptomelor unei vezici urinare hiperactive. In plus, ele ajuta la imbunatatirea functiei vezicii urinare.

  1. Sunt bogate in magneziu

Semintele de dovleac sunt una dintre cele mai bune surse naturale de magneziu, care este un mineral care lipseste adeseori din dieta populatiilor vestice. Magneziul este necesar pentru mai mult de 600 de reactii chimice din organism, printre care se numara controlul tensiunii arteriale, reducerea riscului de probleme cardiace, formarea si mentinerea oaselor sanatoase si reglarea nivelurilor de zahar din sange.

  1. Imbunatatesc sanatatea inimii

Datorita continutului de antioxidanti, magneziu, zinc si acizi grasi, semintele de dovleac pot imbunatati sanatatea inimii. Aceste seminte reduc tensiunea arteriala si nivelurile ridicate de colesterol, doi factori importanti de risc pentru inima.

Oricine poate introduce cu usurinta semintele de dovleac in dieta, pentru a se bucura de numeroasele sale beneficii asupra sanatatii.

Distribuie pe:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Descopera

Articole asemanatoare

Cele mai bune vinuri romanesti

Poate că România nu este prima țară care-ți vine în minte atunci când te gândești la vin. Cu toate acestea, România are o istorie a